Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Kansikuva: Henkisyyden harhapoluilla (Docendo 2020)

Henkisyyden harhapoluilla

Henkisyyden harhapoluilla on teologi Aila Ruohon kirjoittama kuvaus henkisyydestä. Olen itsekin teologi, joten oli hauska lukea kollegan kirjaa. Kirja toi esiin henkisyydessä vallitsevat uskomukselliset erikoisuudet ja suoranaiset ristiriidat.

Jokainen enkeli-, yksisarvis- tai henkisyyden opettaja opettaa aivan omalla tavallaan. Käsitykset enkeleistä ja henkimaailmasta vaihtelevat. Mitään yhteistä linjausta ei ole. Ei ole yhdistävää jäsenorganisaatiotakaan, jäsenistöä.

Jokainen voi uskoa haluamallaan tavalla, toisin kuin kirkko opettaa.

Uushenkisyys on muotia

Uushenkisyyttä kutsuttiin aiemmin New Ageksi. Nykyään puhutaan henkisyydestä tai uushenkisyydestä. Kyseessä on henkinen liike, liikehdintä. Keskusorganisaatiota ei ole. Jokainen paitsi opettaa myös uskoo omalla tavallaan, paljastaa teos Henkisyyden harhapoluilla.

Henkinen ihminen voi seurata samanaikaisesti hyvin erilaisia opettajia, lukea kirjoja, joissa on keskenään ristiriitaisia opetuksia esimerkiksi enkeleistä, uskoa yksisarvisiin ja tonttuihin (muihinkin kuin saunatonttuun) sekä ylimaallisiin avunantajiin henkioppaista suojelusenkeleihin.

Mitään ristiriitaa ei näytä olevan.

Kattava tietopaketti

Aila Ruohon teos Henkisyyden harhapoluilla on kattava tietopaketti uushenkisyydestä. Se on myös silmiä avaava. Kyse ei ole siitä, mihin ihmisen pitäisi uskoa tai mikä on oikeaa teologiaa, vaan mielestäni Ruoho vain teroittaa lukijalle sitä, minkälaisen asian kanssa ollaan tekemisissä.

Yhtenäistä tai yhtä henkisyyttä tai uushenkisyyttä ei yksinkertaisesti ole olemassa. On vain lukuisia opettajia ja opetuksia sekä uskomuksia, joista osa toimii toiselle, osa taas toiselle. Yhtenäisyyttä ei ole käytännössä, eikä edes teoriassa.

Ilmiö on monimuotoinen ja kerrostunut, jatkuvasti ajassa elävä.

Doreen Virtuen uskoontulo

Kirjasta en löytänyt mainintaa psykologin ja enkeliopettajan Doreen Virtuen uskoontulosta. Toki Virtue ehti vuosikymmeniä opettaa henkisyyttä enkeleistä maaenkeleihin ja keijuista ylösnousseisiin mestareihin sekä enkelinumeroihin.

Nyt Doreen Virtuen verkkosivuilla on varoituksia enkelikorteista ja enkeliyhteyksistä.

Virtuelta on ilmestymässä kirja Deceived No More. Hän tuli uskoon vuonna 2018. Hän oli myydyin new age -kirjailija. Sittemmin hän alkoi tutkia Raamattua ja koki löytäneensä sieltä etsimänsä. Virtue on yrittänyt saada pois myynnistä New Age -kirjojaan ja -korttejaan, mutta niiden myyntiä on jatkettu siitä huolimatta.

Lopuksi

Henkisyys voi aiheuttaa läheisissä huolta. Ihminen voi olla myös omassa henkisyydessään hyvin dogmaattinen: ei hyväksy minkäänlaista arvostelua tai suostu keskustelemaan maailmankuvansa mahdollisista seurauksista, saati sitten epäkohdista.

Henkisyyden kentältä löytyy kaikenlaista toimijaa ja yrittäjää, kirjaa ja opettajaa. Se kuvastaakin hyvin omaa aikaamme. Kaikkea voi ja saa kokeilla. Teologina en ole huolissani siitä, että ihmiset tutustuvat asioihin ja haluavat ottaa selvää muistakin uskonnoista tai uskomuksista kuin kristinuskosta.

Olen huolissani tämän kirjan luettuani entistä enemmän siitä, jos henkisyyttä aletaan käyttää lyömäaseena. Raamatun kohdalla siitä on luovuttu, miksei siis henkisyyden. On vaarallista, jos ei nähdä kuin se yksi totuus ja jätetään kriittinen arviointi tai keskustelu sikseen.

MIELESTÄNI KAIKESTA ON VOITAVA KESKUSTELLA HYVÄSSÄ HENGESSÄ. — TEA HOLM, FT, TM

Docendon kuvaus kirjasta Henkisyyden harhapoluilla

Siirrä omat ennakkoluulosi hetkeksi nurkkaan.

Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme.

Uushenkisyydestä löytyy neuvoja riivatun kodin puhdistamiseen tai vaikkapa bensankulutusta vähentävän symbolin asentamiseen autoon. Jokainen henkisyyden toimija lisää keitokseen omat mausteensa, joista käyttäjä valitsee mieluisimmat. Rukouksen voi osoittaa mille henkiolennolle tahansa. Käytössä ovat rituaalit, julistukset ja manaukset. Apua voi hakea spiritismistä, ennustajalta ja selvänäkijöiltä.

Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.

Tämän kirjan aineisto on poimittu uushenkisyysihmisten omista kokemuksista, tunteista ja uskosta. He ovat vakavissaan. Kirjan tekijä kehottaa tutustumaan aiheeseen avoimin mielin, mutta neuvoo samalla pitämään käsillä runsaasti mielikuvitusta sekä kourallisen kritiikkiä. Sillä kukaan ei voi allekirjoittaa kaikkia niitä oppeja, joita kirjassa esitellään.

Teologi Aila Ruoho on kirjoittanut aiemmin neljä kirjaa hengellisestä väkivallasta (2013-2017). Vuokko Ilolan kanssa kirjoitettu vanhoillislestadiolaisuutta käsittelevä teos Usko, toivo ja raskaus (2014) oli ilmestymisvuonnaan Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Katso saatavuus Adlibriksesta

Huom. Olen tehnyt väitöskirjan spiritualismista. Spiritismipeliä ja spiritualismin uskontoa ei tule sekoittaa keskenään. Lisätietoja tästä akateemisesta tutkimuksestani linkistä.