Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Suomalainen fengshui puutarha ja piha

Suomalainen fengshui-puutarha on Päivi Avelan teos kaikista fenghuista kiinnostuneille. Se ulottaa fengshuin kodin seinien sisäpuolelta parvekkeelle ja pihalle, kaikenlaisille pihamaille.

Päivi Avela on puutarhuri, puutarha-fengshui -konsultti ja pihasuunnittelija.

Mitä fengshui on?

Se on itämainen oppi, joka perustuu kiinalaiseen perimätietoon taivaan ja maan sekä ihmisen keskinäisestä yhteydestä. Tuo yhteys on luonteeltaan energeettinen. Feng tarkoittaa tuulta, shui vettä.

Fengshui ei ole tyylisuunta, taikaa tai uskonto. Se on perimätietoa. Fengshui-koulukuntia on useita. Väitetysti Kiinan ensimmäinen hallitsija Fu Shi (k. 2838 eKr.) loi fengshuin periaatteet.

Fengshui oli tiedettä

Fu Shin havainnot ovat vaikuttaneet vuosituhansien saatossa kiinalaiseen astronomiaan, taolaiseen filosofiaan ja I Chingiin eli Muutosten kirjaan. Fengshui liittyy monipuolisesti ihmisen elinympäristöön. Se oli tiedettä Kiinassa 600-900-luvuilla. (Tang-dynastian aikana.)

Fengshui elvytettiin jälleen 1600-1900-luvuilla. (Qing-dynastian aikana.) Kulttuurivallankumouksen myötä Kiinassa kiellettiin fengshuin harjoittaminen. Se oli kuitenkin jo ehtinyt juurtua osaksi kansankulttuuria ja kansaomaista muistia, eikä sitä siten onnistuttu kitkemään.

Suomalaisetkin saavat maistiaisen kiinalaisesta puutarhanhoidosta

Kirja alkaa fengshuin historiasta. Sitten se kertoo chin eli elämänenergian virtaavuudesta piha-alueilla. Kirjassa kerrotaan pihan vahingollisista energioista. Positiivinen chi voi muuttua tavarapaljouden ja kosteuden sekä pimeiden kulmien takia negatiiviseksi sha chiksi. Tuulikellot voivat parantaa piha-alueita kuten kristallitkin.

Fengshuilla pyritään harmonisoimaan oma ympäristö. Sitä voidaan käyttää pihassa ja puutarhassa, asunnossa ja rakentamisessa sekä esimerkiksi työpaikoilla. Osa saattaa pitää sitä taikauskona, mutta kyse on ikivanhasta perinteestä ja estetiikastakin.

Kirjassa Suomalainen fengshui-puutarha on noin 270 sivua. Se on harmoninen kokonaisuus, jossa silmä ja sielu lepäävät. Kyseessä on monikerroksinen lukukokemus, joka innostaa perustamaan oman fengshui-puutarhan. — TH

Kustantaja Basam Booksin kuvaus kirjasta

Suomalainen Fengshui-puutarha on ensimmäinen suomalaisen laatima puutarha-fengshui-opas. Kirjassa paneudutaan puutarha-fengshuin perusasioihin suomalaisesta näkökulmasta soveltaen ikivanhoja oppeja tämän päivän elämänmenoon. Kirjan käytännöllisillä ohjeilla on helppo suunnitella omaa puutarhakohdettaan, oli se sitten parveke, rivitalopiha tai suurempi puutarhakokonaisuus.

Tasapainoisen fengshui-puutarhan kautta elämänenergia chi virtaa suotuisalla tavalla sisälle taloon tuoden onnellisuutta, harmoniaa ja hyvinvointia ihmisten elämään. Tavoitellessaan omaan elämäänsä hyvinvointia, ihmisen tulisi muistaa myös kunnioitus Äiti Maata kohtaan. Luonnon ja kaiken elämän kunnioitus on fengshuin ydintä. Kannustimena kirjan kirjoittamiseen on ollut myös lisääntynyt huoli maapallon heikentyvästä tilasta elämän antajana ja kantajana.

Päivi Avela on puutarhuri, yrttineuvoja, puutarha-fengshui-konsultti ja pihasuunnittelija, joka inspiroituu luonnon kauneudesta, mullan tuoksusta ja elämän ihmeistä. Hän on opiskellut puutarha-alaa vuosikymmenten ajan ja luennoinut yrttiviljelystä, luonnonmukaisesta pihasuunnittelusta ja -rakentamisesta sekä fengshui-pihoista. Tässä kirjassa kiteytyy kaikki opittu ja pitkän kokemuksen kautta saatu tieto.

Lisätietoja

Kansikuva: Suomalainen Fengshui-puutarha (Päivi Avela)