Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Kirja ÄITI, minulla on nälkä...

Heidi Jaarin toimittama teos Äiti, minulla on nälkä... kokoaa yksiin kansiin vähävaraisten perheiden tositarinoita Suomesta. Kirja on kirjoitettu niiden lasten äänellä, jotka illalla koettavat saada unta nälästä kurnivasta vatsasta huolimatta.

Kirjan teemat ovat vähävaraisuus ja koulukiusaaminen. Jotkut lapset yrittävät vain selvitä lapsuudestaan päivä kerrallaan. Onko mielekästä, että toiset suomalaislapset vain selviytyvät, jos selviytyvät, toiset elävät ja harrastavat?

VÄHEMMÄN KIUSAAMISTA, ENEMMÄN RUOKAA

Kirjan tarkoitus on vähentää kiusaamista ja syrjäytymistä tekemällä niihin johtavia kehityskulkuja näkyviksi. Tiesitkö sinä, että tällaista voi olla hyvinvointivaltio Suomessa?

Kirja ÄITI, minulla on nälkä... näyttää rehellisesti sen, miten asiat ovat hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi vuonna 2020. Lapsiperheköyhyys koskettaa Suomessa yli 130 000 lasta.

VÄHÄVARAISUUS SUOMESSA ON ARKIPÄIVÄÄ

Vähävaraiset suomalaislapset kärsivät ruoan puutteesta ja nälästä erityisesti loma-aikoina, jolloin heiltä saattaa puuttua kokonaan lämmin ateria.

Kustantamo Basam Books lahjoittaa puolet kirjan tuotoista pääkaupunkiseudulla toimivalle hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry:lle.

APUNA RY

Apuna ry on perustettu vuonna 2015. Se jakaa ruoka- ja vaateapua vähävaraisille. Kirja ÄITI, minulla on nälkä kertoo sen tekemästä työstä.

Kirjoittaja Heidi Jaarin mielestä auttaminen on kansalaisvelvollisuus. Kirjassa on kokemuksia äärimmäisestä köyhyydestä — Suomesta. Apuna ry voi olla se viimeinen oljenkorsi.

KUN SOSIAALITURVA EI TOIMI

Suomessa sosiaaliturva ei aina toimi. Hyvinvointivaltio ei huolehdikaan kaikista. Miten ihminen voidaan jättää täysin tyhjän päälle niin pitkäksi aikaa?

Yhteiskunnan tukiverkko voi pettää, kenet tahansa. Kasvoton järjestelmä vaikeuttaa myös mielenterveyden hoitamista. Jos ei kykene ostamaan ruokaa, lapset saatetaan huostaanottaa.

KÖYHYYS EI OLE KENENKÄÄN VALINTA

Kukaan ei valitse köyhyyttä. Siihen ajaudutaan esimerkiksi avioeron myötä. Apuna ry toimii kaikkien apua tarvitsevien mutta etenkin lasten puolesta. Kiusaaminen on kouluissa valitettavan yleistä.

Vähävaraisista liikkuu uskomuksia, jotka eivät pidä paikkansa. Hyväntahtoiset neuvot harvoin auttavat. Kaikki vaihtoehdot on jo käyty läpi. Yksi väärä uskomus vähävaraisista on, että kyseessä on itse aiheutettu ja ylläpidetty ongelma.

MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ?

Lapsiperheköyhyydelle on tehtävä jotain juuri nyt. Jokainen hyväosainen voi auttaa heti.

Kerta-apu voi riittää ja pelastaa pulasta. Tälläkin hetkellä useampi suomalainen tuskailee tyhjän jääkaapin luona ja lasten ollessa kotona. Don't kill the messenger, do something.

Tilaa kirja tästä.

Korona-aika tuo lisähaastetta selviytymiseen. Lue artikkeli Koronaviruspandemia heikentää erityisesti vähävaraisten perheiden lasten hyvinvointia – "Olisi kiva tehdä jotain muuta kuin istua tietokoneella"

Kansikuva: Äiti, minulla on nälkä (Basam Books). Yhteistyössä Apuna ry. #autameitäauttamaan