Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Liisa Näsin Kovalla kädellä on kesädekkari laiturinnokkaan

Kovalla kädellä (Liisa Näsi) on yli 300-sivuinen psykologinen jännäri, joka sopii ihmissuhdedraamasta perustavalle lukijalle. Kerronta on niin sujuvaa, että tarinaan sujahtaa helposti sisään kuin ylisuureen puseroon.

Kirja on vahvasti kiinni nykyajassa. Sen pääosassa on Minna Arasuo, joka on renessanssi-ihminen, joka ei saa alansa töitä, humanisti kun on, mutta jolle kelpaa eräs lapsikaappaustapaus.

TÄMÄ TARINA VIE MENNEESSÄÄN

Kerronta on jännittävää, hyytävää ja ajoittain hauskaa. Se on alusta loppuun viihdyttävää. Lukija eläytyy Minnan surkuhupaisaan kohtaloon, jonka hän itse itselleen tekee. Kaikki kun eivät voi päättää omasta kohtalostaan, mikä selviää lukiessa.

Aluksi jännärin juoni vaikuttaa selvältä. Mutta kaikki kääntyy päälaelleen Espanjassa, johon Minna matkustaa tekemään etsiväntyötään. Alkaako salaisuuksien vyyhti vihdoinkin aueta? Kirjan punaisena lankana on (väki)valta. Valtaa käytetään väärin näissä ihmissuhteissa.

KOVALLA KÄDELLÄ ON KUVAAVA OTSIKKO

Kirja on koukuttava. Sitä pitää suorastaan ahmia. Se langettaa alakuloisen varjon kesäpäivään. Se kuljettaa laiturinnokasta toiseen todellisuuteen. Sellaiseen, missä ihmisten tarinat ovat ristiriitaiset. Nyt on kyse mahdollisesti lapsikaappauksesta. Nuoren tytön kaappauksesta.

Tarinassa on enemmän kuin miltä päältäpäin näyttää. Sivut vilisevät silmissä. Tapahtumat toisensa perään vyöryvät mielen valkokankaalle. Tämähän sopisi televisiosarjaksi tai lyhytelokuvaksi, huomaan ajattelevani. Väkivallalla on kuitenkin rumat kasvot. Kaikki nimittäin tuntuu riittävän kauhistuttavalta, yksistään kuvittelemalla.

Kirjan kepeys rapisee loppua kohden. Kun kirjan laskee käsistään, niin kestää hetki palata todellisuuteen. Olikohan se sittenkin totta?

— TH

Basamin kuvaus kirjasta Kovalla kädellä

Hänen sanansa yhdessäolosta hautaan asti eivät enää kuulosta romanttisilta vaan enteellisiltä.

Kovalla kädellä on psykologinen jännäri vallan väärinkäytöstä läheisissä ihmissuhteissa. Väkivalta ei katso sukupuolta: hakkaaja voi olla kuka tahansa, hakattu voi olla kuka tahansa. Mikä saa ihmisen alistumaan henkiselle, taloudelliselle ja fyysiselle väkivallalle? Miksi tappaminen on joillekin helpompaa kuin tapaaminen?

Minna Arasuo ei saa koulutustaan vastaavaa työtä ja viimeisinkin pätkätyö kariutuu. Rahapulassa hän menettää asuntonsa ja joutuu muuttamaan mummonsa rintamamiestalon yläkertaan. Tunnelin päässä pilkottaa valoa, kun Facebook-postaus poikii työkeikan Jyväskylän omalta julkkikselta, kansainvälisesti arvostetulta tiedenaiselta. Minnan tulee matkustaa Espanjan Aurinkorannikolle Fuengirolaan keräämään tietoja naisen ex-puolisosta, joka virittelee huoltajuuskiistaa tyttärestä. Lokakuun ankeuden ja stalkkaavan, entisen miesystävän jyrätessä päälle Minna ottaa työn mielellään vastaan.

Espanjassa keikka saa kuitenkin odottamattoman käänteen. Jokaisella on salaisuutensa, mutta joidenkin salaisuudet ovat julmempia kuin toisten.

Liisa Näsi on koulutukseltaan fil. maisteri. Häntä kiehtoo, millaista todellisuutta sanoilla luodaan. Työnohjaajana ja kouluttajana mm. lastensuojelussa, perhetyössä ja kotipalvelussa hän tuli tutuksi perhe-elämän vaiettujen puolien kanssa. Kovalla kädellä on hänen toinen kirjansa. Esikoisteos, novellikokoelma Eilispäivä ei kuole ilmestyi 2019. Sekin käsittelee kepeästi kipeitä asioita.

En uskalla nukkua. Herääminen on yhtä kauheaa. Eniten minua hirvittää, että kymmenen vuoden kuluttua herään samanlaiseen aamuun kuin tänään.

Kansikuva: Kovalla kädellä (Basam Books, 2020)