Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Toivuin onnelliseksi

Harvoin tulee vastaan yhtä raskasta aihetta käsittelevä teos, joka ainakin lopuksi keventää vähän lukijan mieltä, koska se antaa ratkaisuja ongelmiin sekä toivoa.

Kirjoittaja Tina Laiho on varhaiskasvatuksen opettaja ja kokemusasiantuntija seksuaalisen hyväksikäytön kysymyksissä. Hänen kirjansa Toivuin onnelliseksi — Lapsuuden haavoittavista kokemuksista tasapainoisuuteen antaa toivoa vaikeiden elämäntilanteiden kokijalle.

Sen viesti on, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyvä elämä. Kaikesta pahasta huolimatta.

Ammattilaiselle ja kokijalle

Kirja on tarkoitettu sekä ammatti-ihmisille välineeksi kohdata kipu ja sen kokija sekä kokijalle itselleen. Kyseessä on koskettava teos, joka liittyy ajankohtaiseen asiantuntijakeskusteluun lapsuuden vaikutuksista myöhempään elämään. Traumat kulkevat ihmisen mukana aikuisuudessa. Mutta asioille voidaan tehdä jotain.

Haavoittunut lapsi voidaan kohdata aikuisena. Ahdistuksen, häpeän ja syyllisyyden ei tarvitse kuulua loppuelämään. Tilalle voi tulla rauhaa, valoa ja kiitollisuutta elämästä kuten kävi Tina Laiholle. Toki se vei vuosia ja vaati muun muassa psykiatrisella osastolla käynnin. Elämä kotona oli helvettiä. Se oli näköalatonta, eikä tulevaisuutta ollut.

Tina Laihoa on haastateltu Flinkkilä & Tastula -ohjelmassa viime syksynä. Aiheesta on kirjoitettu myös artikkeli "Oletko saanut nukkua yösi rauhassa? Äidin kysymys avasi vyyhdin, jonka jälkiä Tina Laiho on paikannut vuosikymmeniä".

Hirveitä asioita tapahtuu

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niistä voisi puhua ääneen. Niistä puhutaan ja kirjoitetaan siksi, että ne eivät enää toistuisi. Että olisi keinoja reagoida, puolustautua. Lapsi pystyy harvoin itse puolustautumaan. Aikuisten välinpitämättömyys voi olla musertavaa.

Elämä jatkuu, melkein aina. Jotkut nuoret päätyvät lopullisiin ratkaisuihin. Tina Laihokin yritti itsemurhaa 15-vuotiaana. On käsittämätöntä, että lapsi kuuluu äidille tai isälle myös silloin, kun heistä ei olisi vanhemmiksi.

Kirjassa on valokuvia, muistutuksia menneisyydestä. Ne auttavat havainnollistamaan Laihon tekstiä. Väkivallalla on rumat jäljet, vaikka hymyilevät kasvot näyttävät kauniilta.

Lapsen hätä: kukaan ei kuule tai kuuntele

Kirjasta jäi mieleen lapsen hätä. Se, että lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen: ei aikuista, joka sysää oman turvattomuutensa ja voimattomuutensa elämän edessä lastensa kannettavaksi tai syyllistää lastaan omista virheistään.

Kirja on rehellinen kuvaus elämänmatkasta, johon kenenkään ei soisi joutuvan. Lopulta kaikki romahtaa, kun lapsuuden traumat puhkovat pinnan. Tukahduttaminen tai kontrollointi ei toimi. Ahdistus ja kauhu seuraavat kaikkialle. Sisäinen lapsi itkee: "Edes äiti ei puolusta minua, - - vaan syyttää tapahtuneesta minua."

Tina Laiho kirjoittaa: "Halusin, että tämä kirja (Toivuin onnelliseksi) kirjoitetaan, jotta kaikki ne, jotka ovat tai ovat olleet lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhreja, saisivat äänen." Yli 60-vuotias Tina ymmärtää nyt, ettei kyse koskaan ollut hänestä. Traumaterapia auttoi ymmärtämään, ettei tapahtumia voi hyväksyä oikeina tai unohtaa, mutta on hyväksyttävä, että se, mitä tapahtui, tapahtui.

Kirja Toivuin onnelliseksi sisältää artikkelin "Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua" (Johanna Linner Matikka, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija, YTM, sosiaalityöntekijä).

Kirjoittanut: Tea Holm, teologi

Kuvaus

Elämästä harva selviää ilman haavoittavia kokemuksia, mutta syvimmistäkin haavoista voi toipua. Tämä kirja on suomalaisittain harvinainen kertomus siitä, kuinka vaikeistakin lapsuuden koettelemuksista voi toipua tasapainoiseen, jopa onnelliseen elämään. Teoksessa Tina Laiho kertoo henkilökohtaisen tarinansa lapsuuden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja rikkinäisistä perhesuhteista selviytymisestä aidosti ja hienovivahteisesti.

Tina Laihon yksilöllisen elämänpolun haasteiden ja valonpilkahdusten kuvaus liittyy teoksessa laajempaan asiantuntijakeskusteluun ja ajankohtaiseen ammatilliseen tietoon haavoittavan lapsuuden vaikutuksista nuoren ja aikuisen elämään. Kirjan lopusta löytyvä Johanna Linner Matikan asiantuntijapuheenvuoro kuvaa havahduttavasti lapsuuden haitallisten kokemusten merkitystä ilmiötasolla ja valottaa niistä toipumisen keskeisiä tekijöitä.

Kirja puhuttelee niin vaikeiden asioiden kokijoita kuin ammattilaisiakin. Samalla se lisää ymmärrystämme elämän karikoista, ja niiden kanssa elämisestä. Teos auttaa kohtaaman kivun ja sen kokijan myötätuntoisesti olipa kyse läheisistä, ystävistä tai asiakkaista. Tämä koskettava ja mukaansatempaava teos tuo toivoa kaikille meille haavoittuneille.

Tina Laiho on varhaiskasvatuksen opettaja ja koulutettu kokemusasiantuntija seksuaalisen hyväksikäytön kysymyksissä. Ahdistus, häpeä ja syyllisyys olivat vuosikymmenet kulkeneet hänen mukanaan elämänpolulla. Terapiavuosien myötä syntyivät rauha, valo ja kiitollisuus elämästä. Tina Laiho haluaa jakaa tarinansa muille haavoittuneille, ja tuoda heille toivon siitä, että elämän voi saada takaisin jopa vuosikymmeniä traumaattisten kokemuksien jälkeen.

Eveliina Salonen on ihmismielestä ja sen mahdollisuuksista viehättynyt teologi ja varatuomari. Lapsuuden seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän tabun purkaminen ja toivon tuominen niiden elämään, joita lapsuudessa on kohdeltu kaltoin, saivat Eveliinan tarttumaan tämän kirjan toimittamiseen.

Johanna Linner Matikka on yhteiskuntatieteilijä, väitöskirjatutkija ja sosiaalialan moniosaaja. Hän on toiminut hyvinvointia haastavien kysymysten äärellä niin asiakastyössä kuin asiantuntijatehtävissä viimeiset 10 vuotta. Johanna tarkastelee yhteiskuntaa lempeän kriittisesti, säilyttäen samalla uskon muutoksen mahdollisuuteen ja rakkauden voimaan.

Katso saatavuus Adlibriksesta

Kansikuva: Toivuin onnelliseksi (Basam Books, 2020)