Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Superaivot: Vapauta mielen voimavarat

Superaivot: Vapauta mielen voimavarat on lääkäri Deepak Chopran ja neurologi Rudolph E. Tanzin kirja aivojen toiminnasta. Sen oletus on, että meillä ovat superaivot. Toisin sanoen jotain on aivojen taustalla. Sinä.

Nykytieteen valossa fyysiset rajat eivät ole välttämättä perimmäiset rajat. Sekä aivot ja geenit kehittyvät ja muuttuvat. Mikä niitä muokkaa? Omat perusaivot voi tietoisesti kehittää superaivoiksi, on kirjan Superaivot väite.

Onko aineen merkitystä korostettu liikaa?

Kirjan mukaan aivojen koko tai aineen ominaisuudet eivät sinänsä kerro älykkyydestä. Että mieli on tajunnan lähde, eivät aivot. Todellisuuden muuttaminen onnistuu superaivojen avulla. Mieli voi muuttaa ainetta, siis se, mitä tapahtuu mielessä.

Onko kyse tieteestä? Tiedekin tulkitsee todellisuutta, ja kirjan Superaivot tulkinta on yksi tulkinta siitä. Aivojen muovautuvuus on melko uutta tietoa. Aivoja hoitamalla ja muovaamalla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia kuten Alzheimerin tautia.

Myytit ja uusin tiede

Kirjoittajat Chopra ja Tanzi rikkovat myyttejä aivoista, kuten siitä, että ne eivät voisi palautua tai rakentaa uusia hermoratoja. Plastisuus merkitsee sitä, että aivoista on enempään kuin on tiedetty. Aivojaan kannattaa käyttää ja vaivata.

Kirjassa Superaivot käsitellään muun muassa masennusta ja ylipainoa sekä stressiä. Kaikkien ratkaisujen taustalla on ajatus siitä, että sinä et ole aivosi. Todellisuus on tehtävissä ja valittavissa.

Meditaatio ja tiedostaminen

Aivot eivät ole automaatio, jota ihminen seuraa. Meditaatio voi muuttaa tiedostamisen tavan. Silloin ihminen itse hallitsee aivonsa, sekä muuttaa todellisuutensa. Muutosta ei voi pakottaa, sen täytyy nousta tiedostavasta itsestä.

Kirjassa on mielenkiintoinen osio henkilökohtaisista kriiseistä ja niiden ratkaisemisesta. Siitä saa sellaisen käsityksen, että kun maailmankaikkeudelta kysyy, se vastaa. On olemassa läheinen vuorovaikutus aivojen ja maailmankaikkeuden kanssa. Jotkut puhuvat Jumalasta.

Mutkat suoriksi?

Onko kirjassa vedetty mutkat suoriksi? Onko kyse pseudotieteestä? Itse en ole lääkäri enkä neurologi, kuten kirjoittajat, joten voin vain luottaa siihen, että he tietävät mistä kirjoittavat. Ja todellisuus on aina tulkittua.

Vaikka mitään aivojen takaista kuolematonta sielua tai henkeä tai todellisuutta ei olisikaan, niin kirja Superaivot vaikuttaa toimivalta. Kyse on ennen kaikkea siitä, mikä toimii käytännössä, ei niinkään tieteestä tai oikeassa olemisesta. Jos kirjaa pystyy lähestymään näin, siitä saanee eniten irti.

Tästä kirjasta jäi mieleen se,  että todellisuus seuraa sinua. Se ei ole vain "ulkopuolella". Aivot tekevät todellisuuden, joten muokkaamalla aivoja voi muokata todellisuutta, sekä omaa kehoa kuten aivoja. Kirjassa on luku "Aivojen ulkopuolinen tajunta", joka kannataa lukea, jos haluaa olla perillä uusimmasta tieteestä. Mieli voi olla yhteydessä toiseen mieleen aivoaaltojen avulla.

Kirjoittanut: Tea Holm, filosofian tohtori

Kuvaus

Kaksi terveyden edelläkävijää – tohtori Deepak Chopra ja professori Rudolph E. Tanzi, joka on yksi maailman johtavista asiantuntijoista Alzheimerin syiden kartoittamisessa – kertovat rohkeasta uusimmasta aivotutkimuksesta ja kartoittavat suunnitelman, jonka avulla voimme käyttää aivojamme saavuttaaksemme fyysistä, psyykkistä ja henkistä hyvinvointia.

Bestseller-kirjailija Deepak Chopra on aiemmissa teoksissaan puhunut kehon loputtomasta kapasiteetista muuttua ja uudistua. Superaivot-teoksessa Chopra keskittyy siihen kehon osaan, jota tutkitaan ja uudelleenarvioidaan parhaillaan radikaalisti: aivoihin. Kukaan ei pysty paremmin havainnollistamaan neurotieteen uusimpia läpimurtoja kuin johtava neurologi Rudolph E. Tanzi, joka yhdessä Chopran kanssa esittää uuden ja käytännöllisen vision aivojen hyödyntämiseksi arkielämässä.

He väittävät, että toteuttamalla esimerkiksi mindfulnessia ja meditaatiota, voimme luoda uusia hermoratoja aivoissa. Voimme tehdä aivoistamme kaikkein tehokkaimman välineen, jolla voimme saavuttaa terveyttä, onnea ja täydemmän elämän.

Kustantajan Viisas Elämän sivut

Katso Superaivot-kirjan saatavuus Adlibriksesta

Kansikuva: Superaivot (Viisas Elämä, uudistettu painos)