Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Toivon kirja masennuksesta

Toivon kirja masennuksesta on pappi ja sielunhoidon asiantuntija sekä skeematerapeutti Miia Moision käsialaa. Miia on hyvinvointialan yrittäjä ja kirjoittanut Hidasta elämää - ja Rakkauden roihu -sivustoille.

Kuuntelin kirjan Storytel-palvelusta ja kysyin Miialta luvan tehdä siitä kirja-arvion. Sain luvan, ja kuunteleminen oli tosi vapauttava kokemus. Itselläni ei ole diagnosoitu masennusta, mutta tunnistan itsestäni alakuloisia ja synkkiä pohjavirtoja.

Kirjailijan ja tutkijan työ on usein yksinäistä ja taloudellisesti epävarmaa. On tehtävä muita töitä, joiden ohessa kirjailijan ammatti mahdollistuu. Harva pystyy elättämään sillä itsensä. Voimavaroja ja itsensä arvostamista on harjoitettava arjessa, joka päivä.

Häpeäisit!

Toivon kirja masennuksesta paljastaa sen, mitä masennuksen taustalla usein on. Häpeä, tuo vaiettu hirviö, on useimmiten yksi masennuksen syistä. Häpeä ja syyllisyys ovat eri asioita. Syyllisyys on tunne, joka kertoo siitä, että on toiminut väärin.

Usein häpeän kohdalla puhutaan riittämättömyyden, huonommuuden ja alemmuuden tunteista. Kiertely ja kaartelu ei auta tunnistamaan häpeää. Mutta kun sen tunnistaa, voi elämäänsä alkaa roolittaa uudestaan.

Kirja käsittelee myös tunnelukkoja. Tunnelukot (life trap) ovat usein lähtöisin lapsuudesta. Niiden taustalla on monia tekijöitä. Syyttävä sormi osuu harvoin vain yhteen tahoon tai tapahtumaan. Skeematerapian vaikutus näkyy kirjan sivuilla.

Kirjoittajan oma masennus

Miia Moisio kärsi itsekin masennuksesta.  Mutta mitä tapahtui? Miten musta masennuspeitto valui pois? Ottiko hän sen itse pois? Kirjan kirjoittaminen oli Miian muutosprosessi.

Näkymättömyysviitta sai lentää nurkkaan. Koska kirjoittaja tietää, miltä masennus tuntuu, niin kirjan avulla voi saada vertaistukea. Itseään ja muita ymmärtää paremmin.

On syytä muistaa, että masennus on sairaus. Miian mielestä se on häpeäsairaus. Se on piilotetun minuuden päälle kasattu kerros pelkoa ja epätoivoa. Mutta toivo pilkistää kaiken alta. Ytimestä.

Masentunut voi tuntea, että kaiken ytimessä on pimeys. Mustuus. Tummuus. Mutta kaiken ytimessä onkin valo. Toivo ja rakkaus. 💙

Tea Holm, teologi

Kuvaus

Kohti rakkautta, iloa ja vapautta

Kirja näkee masentuneen ja katsoo hyväksyvästi, tietää, miltä masennus tuntuu ja houkuttelee masennuspeiton alta pois.

Matkakertomus itsestä etääntymisestä ja häpeästä sekä takaisinpaluusta oman ydinolemuksen äärelle. Kirjan Toivon kirja masennuksesta kenties tärkein viesti on se, että masennuksesta voi toipua.

Toivoa on, aina.

Katso saatavuus BookBeatista.

Kuuntele Mitä masennus puhuu?

Flinkkilä & TastulaRaput kellariin ja takaisin. Pappi, äiti ja terapeutti Miia Moisio löysi valon elämäänsä 30 vuoden masennuksen jälkeen. Anne Flinkkilän vieraana myös psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti.

Kansikuva: Toivon kirja masennuksesta (Otava). Kirjan ulkoasu on todella onnistunut. Se kutsuu lukemaan, ei vain kuuntelemaan äänikirjana. Tämän kirjan aion hankkia kirjahyllyyni!