Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Miltä vanhat kummitustarinat kuulostavat?

Kummitustarinoita (M. R. James) sisältää vanhoja kummitustarinoita. Lukija ei voi olla aivan varma siitä, ovatko ne tekaistuja vai jostakin arkiston kätköstä todella löytyneitä kaikuja menneisyydestä ja todellisista tapahtumista. Mikäli kummituksiin on siis uskominen.

Kirjoittaja Montague Rhodes James (s. 1862) oli englantilainen varhaisen kristinuskon ja keskiajan tutkija. Hän oli pappissuvun vesa, joka opiskeli mm. klassisia kieliä Cambridgen King’s Collegessa. Sieltä hän valmistui vuonna 1885. Hän tuli toimineeksi sen dekaanina, sittemmin myös rehtorina.

James ei ehtinyt julkaista suurta määrää kauhunovelleja, mutta niitä, jotka hän julkaisi, luetaan edelleen. Hänen novellejaan voisi kuvata antikvaarisiksi kauhukertomuksiksi . Monissa päähenkilönä on oppinut mies, joka kohtaa outoa käytöstä tai taikavoimaisia esineitä.

Vanhoja kummitustarinoita

Nämä tarinat tuntuvat meistä vanhoilta jo pelkän kielensä ja ympäristönsä takia. Kirjoittaja James syntyi 1860-luvulla ja kuoli vuonna 1936. Hänen kertomuksillaan itsessään on ikää. Mutta on niissä muutakin mielenkiintoista.

Kummitustarinoita voi lukea järjestyksessä tai sitten oman mielenkiintonsa mukaisesti. Pelottavilta ja todentuntuisilta ne tuntuvat luonnollisesti yötä vasten luettuina. Niissä on jännitystä ja arkea. Tavalliselta tuntuva tarina muuttaakin muotoaan. Yliluonnollinen tekee itsensä läsnä olevaksi, kuin vaivihkaa.

Suomentajana Hannu Poutiainen on tehnyt suuren työn. Hän on tehnyt paitsi kulttuuriteon myös suomentanut tekstin uskottavasti ja alkuperäiselle tekstille uskollisesti. BBC on teettänyt Jamesin kummitusjutuista useita televisio-ohjelmia sekä radiokuunnelmia.

Toden ja epätoden rajamailla

James mainitsee kirjassaan Kummitustarinoita Aaveentutkijain Seuran, jolla hän tarkoittaa Society for Psychical Researchia, joka sovelsi tieteellisiä tutkimusmenetelmiä yliluonnollisina pidettyihin ilmiöihin. Näitä olivat mm. henkien ja vainajien ilmestymiset sekä telepatia. Yhdistyksen perustajat olivat hekin Cambridgen kasvatteja ja miehiä.

Cambridge Ghost Society tutki todellisiksi yliluonnollisiksi ilmiöiksi miellettyjä ilmiöitä. Siksi aaveiden tutkimuksesta siirryttiin psyykilliseen tutkimukseen, joka kuvasi ilmiöiden luonnetta. Toisin sanoen ne miellettiin henkisiksi ilmiöiksi, joissa vaikutti jokin henkinen todellisuus.

Kirjan maailma tuntuu osittain etäiseltä. Pitäisi tuntea vielä paremmin historiaa. Siellä kerrotaan juttuja niin temppeliritareista kuin kaniikeista, jotka olivat alun perin katolisessa kirkossa kanoniseen yhteiselämään sitoutuneita pappeja ja myöhemmin tuomiokapitulin jäseniä (kuoriherrat). Joudun ajoittain etsimään sanoja Googlesta.

Lopuksi

Mikäli hämärä menneisyys, vanhat kirkkorakennukset ja kartanot, Englannin maaseutu, oppinut ja sivistynyt mielenlaatu sekä yliluonnollinen kiinnostavat kaikki yhdessä ja samassa paketissa, niin tämä kirja on sinua varten. Osittainhan se on ajankuva, ajasta, joka ei sellaisenaan enää toistu.

Kirjojen kautta voikin päästä maailmoihin, joita ei muuten tulisi tuntemaan. Oma maailmankuva laajenee, samalla kun tieto historiasta lisääntyy. Vaikka lopulta kyse onkin kummituksista, niin kyllä tämä kirja antaa paljon myös muussa mielessä. Sivistystä, kulttuuria ja henkistä pääomaa.

Olen itse tutkinut psyykillisen tutkimuksen historiaa, mistä syystä siihen viittaavat kohdat kiehtovat. Teologina kirkon asiat tuntuvat läheisiltä. James osasi keksiä niin uusia tieteenaloja kuin valjastaa huumorin palvelemaan kummitustarinoita. Lukijan ei tarvitse olla kultivoitunut — sekin puute korjaantuu kirjaa lukiessa.

Kirjoittanut: Tea Holm, TM

Kuvaus

Hyytävän jännittävä kokoelma kummitustarinoita mestarillisesti käännettyinä.

Viktoriaaninen herrasmies ja kirjanoppinut, nykyaikaisten yliluonnollisesten kauhutarinoiden isä, panee parastaan luomalla selittämätöntä tunnelmaa ja hitaasti yltyvää kauhun ilmapiiriä.

Alun perin kirja on kirjoitettu ystävien kesken ääneen luettavaksi. Englanninkielinen kulttuuriaarre on nyt ensimmäistä kertaa suomeksi yksissä kansissa.

Kustantaja Basam Booksin sivut.

Kummitustarinoita mm. Adlibriksesta.

Kansikuva: Kummitustarinoita (Basam Books)