Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

✨Omassa voimassa on hyvä olla

Kirja Omassa voimassa: Tarinoita aidosta sisäisestä voimasta on Elina Jaatisen käsialaa. Kyseessä on hänen esikoiskirjansa, johon hän on haastatellut suomalaisia hyvinvointialan yrittäjiä ja vaikuttajia. Tätä kirjaa voi lukea joko tietyn henkilön kohdalta tai alusta loppuun.

Kirjassa tarinansa kertovat Uskalla parantua - valmentaja Karita Aaltonen, Biohakkerit-tekijä Jaakko Halmetoja, työvalmentaja ja lumilautailun kolminkertainen maailmancupin voittaja Jukka Erätuli, Natural High Healing - tuottaja Henna Länsipää, Magnesia Festivalin perustaja Mari Rasimus, kuvittaja ja joogi Meri Mort, Joogakoulu Shantin omistaja Kylli Kukk, psykoterapeutti ja tantraopettaja Kirsti Kuosmanen, hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo sekä hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Teemu Syrjälä, TwistBe-yrittäjä Veera Brückler ja tanssilegenda Aira Samulin.

Omassa voimassa on terapeuttinen teos.

Kattava kattaus

Omassa voimassa sisältää tarinoita voimaantumisesta. Se tapahtuu ihmisten elämänkokemusten kautta. Elämässä oppii vain kantapään kautta. Joskus sattuu ja lujaa, mutta usein siitä seuraa rauha.

Sisäisen rauhan tai oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin voi saavuttaa monin tavoin. Olisin kenties uteliaana luonteena kaivannut syväsukellusta myös kirjoittajan omaan elämään, vaikka onkin ilmeistä, että hän on kokenut — paljon. Toisaalta hän tekee tilaa tarinankertojille.

Sisäinen voima on jo meissä. On vain kaivettava se esiin. Kirjassa kerrotaan, kuinka voi raivata esteet pois aidon sisäisen voiman näkymisen tieltä. 

Vastuu omasta elämästä

Kirjassa Omassa voimassa kerrotaan esimerkein, kuinka ottaa vastuu omasta elämästä. Se paljastaa, mistä tiedät, ettet ole omassa voimassasi ja mistä tiedät, että olet voimaantunut. Fokus on omassa itsessä. Ei sinänsä itsekkäästi, vaan siksi, että tunnistaisi sen, missä on parantamisen varaa.

Kirjan lukemisesta voi seurata identiteettikriisi. Se ei sovi mukavuudenhaluiselle henkilölle tai hänelle, joka ei ole valmis kyseenalaistamaan. Jokaisella kertojalla on viesti. Karita Aaltonen on sitä mieltä, että aina on toivoa. Hänen tarinansa on suorastaan uskomaton: glioblastoomasta eli pahalaatuisesta aivokasvaimesta selviäminen.

Veera Brückler taas kertoo pahimman pelkonsa toteutumisesta. Jukka Erätuli kertoo siitä, kuinka kokonaisvaltainen voimaantuminen on parasta elämässä. Hänen viestinsä on se, että jos johonkin tahtoo oikeasti päästä, niin sinne voi myös päästä. Kirja puhuttelee sekä nais- että mieslukijoita.

Puhutteleva elämänkokemus

Ihmisten elämänkokemus puhuttelee. Erityisesti sen tekee Aira Samulinin osio ainakin omalla kohdallani. Arvostan hänen näkemyksiään todella paljon. Hän on kokenut kovia Suomen sodista lasten sairastumisiin ja kuolemiin. Kaikesta huolimatta hän tietää, miten ollaan hyväntuulisia ilman katkeruutta.

Jaakko Halmetoja jatkaa kertomalla kehon viisaudesta. Hän kuvailee, kuinka moni asia on mennyt uusiksi hänen elämässään ja kuinka hänen identiteettinsä on rakentunut monta kertaa. Kylli Kukkin viesti on, ettei elämä  tuo eteen mitään sellaista, mistä ei selviäisi. Hän huokuu positiivisuutta ja elämänvoimaa.

Kirsti Kuosmanen muistuttaa siitä, että elämästä kuuluu nauttia. Hän kertoo tantrasta, jossa yhdistyvät henkisyys ja seksuaalisuus. Henna Länsipää on sitä mieltä, että heikkous on vahvuutta. Hän kritisoi vahvuuskulttuuria. Meri Mort ohjeistaa, kuinka juhlitaan naiseutta. Hän on villinainen.

Lopuksi

Loppua kohti mentäessä puheenvuoron saavat Mari Rasimus, joka kertoo uteliaasta elämänasenteesta ja Kirsi Salo, joka vakuuttaa lukijalleen, että avaimet ovat omissa käsissä sekä Teemu Syrjälä, joka kehottaa meitä menemään luontoon.

"Ihmiset tarinoiden takana" on osio, jossa kerrotaan lyhyesti siitä, ketkä kirjassa ovat elämänoppinsa jakaneet. Omassa voimassa on heidän puheenvuoronsa maailmassa, jossa ei arvosteta kuin yhdenlaisia menestymisen mittareita. He ovat oman menestystarinansa kertojia ja menestyneitä omalla tavallaan.

Kirja Omassa voimassa on helposti lähestyttävä. Siitä voi lukea omasta idolistaan. Valita hänet esikuvakseen. Voi kokea ahaa-elämyksiä ja oivalluksia. Oman voimaantumisen ei tarvitse liittyä liikuntaan, luontoon tai ravintoon, vaikka ne useasti ovatkin hyvän ja tasapainoisen sekä onnellisen elämän rakennusaineksia.

Mielestäni teoksen pääviesti on vastuun ottaminen omasta elämästä ja hyvinvoinnista sekä onnellisuudesta. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, saati osata heti ja kerralla. Myötätunto ja lempeys sekä vastuunkanto ja voimaantuminen kulkevat käsi kädessä.

Kirjoittanut: Tea Holm, teologi

Kirjan kuvaus

Elina Jaatisen esikoisteos Omassa voimassa on kokoelma tarinoita aidosta sisäisestä voimasta. Kirja sisältää 12 vahvaa henkilökohtaista kertomusta eri alojen vaikuttajilta aidosta sisäisestä voimasta. Monenlaista kokeneet hyvinvointialan konkarit kertovat, miten oma voima ilmenee heidän elämässään ja mitä aitoon sisäiseen voimaan astuminen on heiltä vaatinut. Näiden vahvojen ja inspiroivien tarinoiden avulla voit aloittaa matkan omaa sisäistä voimaasi kohden. Kirja sisältää myös paljon konkreettisia harjoitteita, jotka auttavat sinua syventymään ja työstämään näitä teemoja omassa elämässäsi.

Rohkean tarinansa kirjassa jakavat mm. AIRA SAMULIN, JAAKKO HALMETOJA, KYLLI KUKK sekä KIRSI SALO.

Elina Jaatinen on tunneterapeutti, tunnetaitokouluttaja, puhuja ja kirjailija. Hän on toiminut hyvinvoinnin ja henkisen valmentamisen kentällä vuodesta 2010. Elina kannustaa asiakkaitaan todelliseen henkilökohtaiseen kasvuun ja kestävään muutokseen sekä ohjaa ymmärtämään sisäisen työn merkityksen.

Kustantaja Basam Booksin sivut

Kirjan voi ostaa edullisesti Adlibriksesta.

Kansikuva: Omassa voimassa (Elina Jaatinen, 2019)