Kirjailijan Blogi

‚ÄĒ Tutkimustieto on pääomaa

ūüé∂ Kun musiikki täyttää mielen

Kun musiikki täyttää mielen (Eero Hämeenniemi) on lyhyt mutta mielenkiintoinen matka musiikin maailmaan. Siihen, miten musiikki ilmenee omassa mielessä. Ajatuksiin meditatiivisesta kuuntelusta ja soittamisesta.

Se soveltuu kaikille musiikista kiinnostuneille, sekä ammattimuusikoille. Teos käsittelee myös sitä, mitä on meditaatio. Mielikuvamme siitä voi todellakin muuttua.

VOIKO MEDITOIDA OIKEIN?

Voiko musiikkia kuunnella oikein? Kun musiikki täyttää mielen on kirja, joka uskaltaa kyseenalaistaa. Sen mukaan meditatiivinen musiikki voi olla monenlaista. Meluisa, yllättäväkin, musiikki voi olla meditatiivista.

Meditaatio ei kuulu vain Intialle. Se on myös osa kristillisyyttä. Meditaation voi ymmärtää eri tavoin. Raamatunlauseen merkitystä voi mietiskellä, meditoida. Elämääkin voi meditoida, kuten musiikkia.

LIS√ĄTIETOA MEDITAATIOSTA

Nykykielessä meditointi tarkoittaa lähinnä hindulaisia ja buddhalaisia mielen harjoittamisen menetelmiä. Intialainen filosofia on yksi tapa tulkita todellisuutta.

Myös länsimaissa on harjoitettu meditaatiota. Ignatius Loyola kehotti meditoijaa kuvittelemaan temppelin, jossa on Jeesus, joka on nähtävissä sielun silmin. Jopa René Descartesin metafysiikan teos on Meditationes de prima philosophia (suom. Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta).

MUSIIKKI JA LUOVUUS

Musiikki voi edistää mietiskelyä ja synnyttää luovia tiloja. Sävelten välissä, hiljaisuudessa, voi myös viipyä. Hiljaisuutta voi olla vain, jos on ääntä. Musiikki voi siis ohjata kontemplaatioon.

Kontemplaatio (lat. contemplatio) tarkoittaa katselemista, se on mietiskelyn kolmas tai neljäs vaihe sen jaottelusta riippuen.

IMPROVISOINNISTA

Musiikkia voi improvisoida joko yksin tai useamman muusikon kanssa, joko yleisön edessä tai soittotilassa. Alkuun pääsy riittää, sitten improvisoidaan. Sama koskee kaikkea luovaa työtä.

Jos on liian iso kynnys soittaa, niin k√§rp√§sest√§ tulee helposti h√§rk√§nen. Voi vain n√§pp√§ill√§ koskettimia, koska tarvitaan vain alku: alkuvalinta. Aina siit√§ syntyy ‚ÄĒ jotain. My√∂s l√§sn√§ololla on v√§li√§.

LOPUKSI

Tätä kirjaa on miellyttävää lukea, sillä se soljuu. Ihmisen sisimmässä tapahtuu aina jotakin, kun hän kuuntelee musiikkia. Luin vastikään tutkimuksesta, että osa ihmisistä kokee musiikin kehollisesti. Taidan olla yksi heistä.

Eniten kirja antaa musiikin kieltä käsittävälle, sillä osa sanastosta ja soittamisen teknisestä kuvauksesta on maallikolle täyttä hepreaa. Kirjan lopusta löytyy harjoituksia soittajille. Kuunteluharjoitukset sopivat kaikille. 

Miten totaalisesti musiikki voikaan täyttää mielen, tai minut! Miltä sinun maailmasi kuulostaa? Kirja Kun musiikki täyttää mielen tuntuu kysyvän. Merkityksenanto tapahtuu omassa mielessä.

Kirja on mielenkiintoinen, mutta j√§in kaipaamaan kirjoittajan improa, k√§sin kosketeltavaa cd:t√§, vaikka tied√§n, ett√§ kaikilla ei sellaisia vanhanaikaisia kapistuksia kuin cd-soitin kotonaan ole ja ett√§ Eero H√§meenniemen sanat aineellistuvat vain liven√§. P√§√§t√§nkin etsi√§ h√§nen tulevan tapahtumansa. ūüéĻ

Kirjoittanut: Tea Holm, harrastelijalaulaja

ESITTELY

Musiikin ja meditaation suhteesta puhutaan paljon, mutta aiheesta on kirjoitettu hyvin vähän. Kun musiikki täyttää mielen on tarkoitettu musiikkia rakastaville kuulijoille ja muusikoille, jotka haluavat syventää kykyään ymmärtää musiikin ja meditatiivisuuden kohtaamista.

Kirjassaan Eero Hämeenniemi kertoo kokemuksistaan meditatiivisesta musiikin vuorovaikutuksesta sekä soittajana että kuulijana. Myös monet muut muusikot ja kuulijat pääsevät ääneen. Kirjan polttopisteessä on se mitä tapahtuu, kun ihminen onnistuu täysin keskittymään musiikkiin. Hämeenniemi luo myös katsauksen meditaation monipuoliseen ja rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Tuolloin paljastuu näkökulmia, jotka saattavat olla aivan uusia monille lukijoille.

Eero Hämeenniemi on säveltäjä ja pianisti, joka vuosien varrella on soittanut kymmeniä meditaatiokonsertteja eri puolilla maailmaa. Monet kuulijat ovat kertoneet hänelle, etteivät he ole koskaan aiemmin kokeneet musiikkia yhtä voimakkaasti ja syvästi kuin näissä epämuodollisissa tilaisuuksissa, joissa soittaja lähestyy kuulijaansa turvallisessa ja lämpimässä ilmapiirissä, vailla muodollisen konsertin rituaaleja. Kuulijat saavat istua tuoleissa tai maata matoilla valintansa mukaan. Kumartelut, aplodit ja kukitukset puuttuvat. Kaiken polttopisteessä on itse musiikki ja mahdollisimman keskittynyt kuunteleminen.

Katso saatavuus Adlibriksesta.

Kansikuva: Kun musiikki täyttää mielen (Basam Books, 2019)