Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Profeetta (Kahlil Gibran, suom. Jussi Korhonen)

Runollisen kaunis Profeetta on henkisen kirjallisuuden suurimpia klassikoita, jonka syvälliset opetukset puhuttelevat yhä lukijaa. Teoksessa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla idän mystiikka ja vuorisaarnan valoisa elämänviisaus.

Kirjoittaja Kahlil Gibran (1883–1931) oli libanonilainen runoilija. Profeetta (1923) on hänen tunnetuin teoksensa, enkä sitä luettuani ihmettele miksi. ”Älkää sanoko: Olen löytänyt totuuden. Sanokaa sen sijaan: Olen löytänyt yhden totuuden.”

Laiva

Tarina alkaa laivan odotuksesta ja sen lähestymisestä usvasta. Profeetta Almustafa on palaamassa sillä takaisin synnyinseudulleen. Vaikka hän ilostui siitä, häneen tuli myös suru, koska kaupunki oli tullut hänen sieluunsa.

Elämänsä muuttaminen parempaan on vaikeaa, koska ihminen joutuu luopumaan identiteetistään. ”Kuitenkaan en voi enää kauan viivytellä.” Meri kutsuu Almustafaa, jonka on mentävä. ”Ja niin kuin aina, rakkaus tuntee syvyytensä vasta eron hetkellä.”

Jumalan profeetta

Almustafa on henkilö, joka etsii totuutta. Kun laiva saapuu, sillä on lähdettävä. Mutta profeetan on sitä ennen opetettava muille heidän pyynnöstään, mikä on näytetty hänelle ajasta elämän ja kuoleman välillä.

Orfalesen kansa kuuntelee seuraavaksi opetusta rakkaudesta. ”Rakkaus ei anna muuta kuin itsensä ja ottaa vain omastaan. Rakkaus ei omista eikä sitä voi omistaa, sillä rakkaudelle riittää rakkaus.”

Opetuksia teemoittain

Profeetta opettaa kansaa monista teemoista. Avioliitosta hän sanoo, että antakaa taivaiden tuulten tanssia välissänne – rakastavaisten välillä on oltava myös avaruutta. Rakkaus on sekä yksin että yhdessä olemista.

Moni tuntee nämä kauniit sanat: ”Ja seiskää yhdessä, mutta älkää liian lähellä toisianne: sillä temppelin pylväät kohoavat toisistaan erillään, eivätkä tammipuu ja sypressi kasva toistensa varjossa.” Kahlil Gibran on todellinen rakkausprofeetta.

Ikuisia opetuksia

On totta, etteivät meidän lapsemme ole meidän lapsiamme. He tulevat kauttamme maailmaan, mutta heidän on päästettävä vapaaksi. Onko niin, ettei mitään voi omistaa, ei muuta kuin itsensä, mietteensä?

Vain itsestään voi antaa aidosti. Omaisuus on ulkopuolista. Tässä teoksessa riittää pohdittavaa kiireiselle ja stressaantuneelle nykyihmiselle, jota rasittavat pelot siitä, että hän tarvitsee kaikki tavaransa, huomennakin.

Elämältä kaiken saan

Profeetta on teos, joka avaa sekä sielun silmät että tavan silmät näkemään sen, että nekin, joilla on vähän, voivat antaa kaiken. Miksi en siis minäkin? Ihminen tulee miettineeksi, miksi hän näkisi vaivaa – ilman palkintoa. Mutta elämä antaa elämälle jättämättä kiitollisuudenvelkaa.

Sama laki, joka määrää eläimen syötäväksi, määrää ihmisen vielä mahtavamman käsiin. Sama voima, joka surmaa eläimen ihmisen syötäväksi, surmaa myös ihmisen. Tätä on elämän kiertokulku, luonto.

Lopetuksia

Työ ei ole kirous. ”Mutta minä sanon teille… elämän rakastaminen työtä tehden merkitsee elämän syvimmän salaisuuden ymmärtämistä.” Ei syntymä ole onnettomuus, eikä elämä ole rangaistus.

Kun ihminen muovaa luotua sielunsa henkäyksellä, hän tekee työtään kuin tekisi sitä rakastetulleen – joka on jokaisessa. Katkeruus ei johda kuin almuihin – joutilaisuuteen. Elämä soittaa syvemmällä meissä kuin mitä itse tajuamme.

”Ja samoin kuin jokainen teistä on Jumalan tietoisuudessa erillisenä, samoin jokaisen teistä on ymmärrettävä jumala ja maailma omalla tavallanne.”

Kahlil Gibran kirjoo meihin, elämämme tilkkutäkkiin, uusia lankoja lukiessa. Hän näppäilee sointuja, joiden olemassaolosta emme mitään tienneet. Hän nostaa meissä pintaan tunteita, jotka olimme unohtaneet. Sen kaiken hän voi tehdä, koska tunnistamme hänen kirjoituksistaan ihmisen sekä elämän, ei sanoina vaan sisäisenä varmuutena siitä, että sielu vaeltaa pilvissä, jumala hymyilee kukassa, ja vain hetken levähdys, kunnes joku toinen on minut* synnyttävä.

Kirjoittanut: Tea Holm, TM

*Mikä on "minä"? Onko se voima tai minuus? Elämä?

Esittelyteksti

Tämä rakastettu klassikkoteos on runollisista esseistä koostuva elämänviisauden aarreaitta. Niissä Kahlil Gibran tarjoaa ajattoman silmäyksen moniin elämän osa-alueisiin. Hän kirjoittaa muun muassa rakkaudesta, tuskasta, ystävyydestä, perheestä, kauneudesta, uskonnosta, ilosta, surusta ja kuolemasta.

Jokainen essee paljastaa syvällisen katsauksen ihmisyyden sydämeen ja mieleen. Kirjailijan aidot omakohtaiset tulkinnat maailmasta aiheuttavat sen, että lukija voi vain nyökytellä päätään näille todellisille elämän kuvauksille.

Mutta kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, mistä tämäkin teos muistuttaa.

Välittömästi suuren suosion jo julkaisuvuonnaan 1923 saavuttanut teos on käännetty yli 20 kielelle, ja yksin USA:ssa sitä on myyty enemmän kuin 10 miljoonaa kappaletta.

Kirja on mainio ja kaunis lahjaidea.

Adlibris myy myös Basamin kirjoja.

Kansikuva: Profeetta (Basam Books)