Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Teos Saiturin joulu on joulukertomus

Saiturin joulu (A Christmas Carol) on englantilaisen kirjailijan Charles Dickensin klassikkotarina 1800-luvulta vanhan saiturin joulusta. Se on syvällinen joulukertomus, jonka teemana on joulun henki.

Kirja kertoo saiturista nimeltä Ebenezer Scrooge* (*sukunimi merkitsee kitupiikkiä), joka inhoaa joulua yli kaiken. Hän ajattelee vain rahaa, myös joulun saapuessa.

Charles Dickens (1812-1870) oli tuottelias ja yhteiskuntakriittinen kirjailija sekä satiirin mestari. Häntä pidetään viktoriaanisen kauden suurimpana romaanikirjailijana.

KLASSIKKOTARINA

Dickensin rakastettu klassikkotarina sopii myös aikuiselle lukijalle. Se kertoo siitä, kuinka Scrooge kohtaa menneisyytensä haamut ja oppii joulun todellisen sanoman. Kirja tulee vastanneeksi kysymykseen siitä, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Jo vuonna 1843 julkaistu teos Saiturin joulu on yksi luetuimmista teoksista. Basam Booksin ajanmukainen käännös kiinnostaa niin nuoria kuin vanhoja, aivan kaikkia. Tarina on siirtynyt jo usealta sukupolvelta toiselle.

Suomentajana on toiminut Jussi Korhonen ja kuvittajana Ina Majaniemi. Kuvitus on yksinkertaisen kaunis, viehättäväkin. Käännöstä on miellyttävä lukea tai kuunnella (myös äänikirjana).

JOULUN HENKI

1600-luvulla oli vaihe, jolloin joulun vietto oli kiellettyä Englannissa ja Bostonin siirtokunnassa Amerikassa. Charles Dickensin joulukertomus elvytti joulunvieton. Se herätti henkiin joulun hengen. Saiturin joulu ei ole ajankuva; se on kuvaus ihmisestä, ihmismielestä.

Kaikista rikkauksista huolimatta Scrooge, Saituri, ei hymyile. Edes joulu ei tee hänestä ystävällistä ja vieraanvaraista, koska hän ajattelee vain rahaa. Henkinen köyhyys, joka on joulukertomuksen teemana, ei ole poistunut. Kaikesta materiasta huolimatta koemme tyhjyyttä.

Haluamme pitää itsellämme oikeuden itsensä kehittämiseen monen muun ihmisen ravinnon ja suojan puutteen hetkauttamatta. Hyväntekeväisyys, kuten Joulupuu-keräys ja Hyvä joulumieli -kampanja, tekee hyvää, ja hyväosaiset voivat auttaa sitä kautta.

Joulukertomus muistuttaa meitä kaikkia siitä, ettei iloinen joulu ole kiinni rahasta. Miten yli 170 vuotta vanha tarina voi olla edelleen niin ajankohtainen? Siksi, ettei ihminen ole muuttunut vuosisatoina. Pahin puute ja suurin yltäkylläisyys ilmenevät samaan aikaan. Kristillisiä, inhimillisiä arvoja tarvitaan, vieläkin, sekä ihmisiä ja järjestöjä, jotka niistä muistuttavat sekä hyvää tekevät.

Kirjoittanut: teologi Tea Holm

#joululahja #joulunhenki #vahvasuositus

ESITTELYTEKSTI

Charles Dickensin rakastettu klassikkotarina palauttaa mieliin joulun todellisen sanoman. Kertomuksessa katkeroitunut vanha kitupiikki Ebenezer Scrooge kohtaa menneisyytensä haamut. Matkattuaan halki menneiden ja tulevien joulujen ylimielinen Scrooge oppii, mikä elämässä on oikeasti tärkeää: välittäminen, jakaminen ja toisten ihmisten kunnioittaminen.

Vuonna 1843 julkaistu Saiturin joulu on yksi luetuimmista englanninkielisistä tarinoista ja monille olennainen osa joulun perinteitä. Uusi, ajanmukainen käännös Dickensin ikivihreästä kertomuksesta on helposti lähestyttävä myös nuoremmille lukijoille.

Marleyn haamu on vain vertauskuvallinen, vai onko? Onko kiusaava henki omantunnon ääni? Jokaiselta ihmiseltä vaaditaan, että hänen henkensä vaeltaa ihmisten joukossa, mikä on tuomio sille, koska se todistaa asioita, joihin ei enää voi osallistua, mutta jotka olisi voinut eläessään muuttaa onneksi. Elämässä kukin takoo omat kahleensa. Vapaasta tahdosta.

Osta esim. Adlibriksesta.

Kansikuva: Saiturin joulu (Basam Books)