Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Tähdistä tippuneet — Suomalaisten kosmisia kokemuksia

Tähdistä tippuneet: Suomalaisten kosmisia kokemuksia (2019) on mielenkiintoinen tuttavuus. Se on ovi aivan uuteen olemassaolon tasoon tai kokemusmaailmaan suomalaisessa kontekstissa.

Tämä Asta Swanin kirjoittama kirja sanoittaa kosmisia kokemuksia ja antaa äänen kokijoille. Se tarjoaa vertaistukea vastaavaa kokeneelle.

Tietoa kosmisista kokemuksista

Teos perustuu kyselykaavakkeeseen mutta myös haastatteluihin sekä omakohtaisiin kokemuksiin. Kirjoittaja kokee itsekin olevansa kuin tähdistä tippunut, kosminen kansalainen. Hän ei halua väitellä siitä, ovatko kokemukset totta.

Riittää, että kokemus sellaisenaan on kokijalleen todellinen ja usein myös merkittävä. On kyse sitten ufoista, avaruusolennoista, sieppauksista, kosmisista mittasuhteista tai jostain muusta ajasta ja paikasta, niin tästä kirjasta ne löytyvät.

Kirjan perusta on ajatuksessa, että fyysinen keho on tiivistynyttä energiaa oleva kulkuväline aineettomalla energiataajuudella väreilevälle kuolemattomalle sielulle.

Kirja on kiintoisa myös uskontotieteen näkökulmasta, koska se avaa kosmisen kokemuksen tyypilliset piirteet. Asta Swan lupaa, että lukija huomaa, että kosmiset kontaktit ovat paljon muutakin kuin pelkkiä kohtaamisia avaruusolentojen tai vieraiden sivilisaatioiden kanssa ja että kuvaukset niistä ovat yhteneväiset.

Ihmisen psyykellä on siis taipumus kokea asiat tietyllä kaavalla, tai sitten totuus on tuolla jossain.

Pohjaton aarrearkku

Ihmisen kokemusmaailma on pohjaton aarrearkku kuten ovat kosmisuus ja maailmankaikkeuskin. Elämä on itsessään tutkimusmatka, ja käsissäni oleva teos on täynnä ihmeitä. Mietin, onko se enemmän scifiä vai uskomusmaailmaa tai molempia. Päädyn viimeiseen ratkaisuun.

Maailmakaikkeuden katselua ei tarvitse rajoittaa näkyvään ja suoraan havaittavissa olevaan tasoon, mikä voi olla vapauttavaa. Ajatus liittyy myös uskontojen maailmaan. Samalla on kysyttävä, missä menevät normaalin kokemisen tai hyväksyttävän uskonnollisuuden rajat.

Tarkoitan tällä sitä, ettei kyse ole esimerkiksi mielenterveyden häiriöstä tai siitä, että uskontoa (jotakin sen käytäntöä) perusteltaisiin ihmisoikeuksien ohitse. Jokainen tulee omalla uskollaan autuaaksi. Kun se ei vahingoita muita ihmisiä, niin se on mielestäni OK.

Ufopiireissä puhutaan usein kontaktihenkilöistä. Tällainen henkilö kokee havaitsevansa ufoja tai toisten sivilisaatioiden edustajia. Tällaiset kokemukset alkavat usein lapsuudessa ja jatkuvat koko elämän sekä kulkevat myös suvussa.

Kyseessä voivat olla fyysiset kohtaamiset (sellaisiksi koetut), eivät vain unen ja valveen rajapinnat. Kosmisiin kokemuksiin liittyy usein uskomus aineettomasta maailmasta. Ufokontaktien katsotaan liittyvän niin aikamatkustukseen kuin todellisuuden moniulotteisuuteenkin.

Unenomaiset muistot

Miellämme unien maailman epätodelliseksi, kuvitteelliseksi. Nykyään unitutkijat ovat sitä mieltä, että unet matkivat valvemaailman kokemuksia ja simuloivat niitä. Kyse on jonkinlaisesta virtuaalisesta maailmasta.

Näin ollen, jos valveilla uskoo ufoihin, niin niitä näkee myös unissa. Unessa on mahdollista simuloida myös ei-koettua, mistä esimerkiksi lentounet todistavat. Nykytieteen valossa harjoittelemme unissa myös uhkaavia tilanteita.

Takaisin Asta Swanin kirjaan. Edellä mainittu on tieteellinen selitys. Swan antaa teoksessaan Tähdistä tippuneet myös muita selityksiä. Teos sisältää havaintoja ufoista sekä merkillisistä valoilmiöistä. Kertomukset ovat mielenkiintoista, jännittävääkin, luettavaa.

Mutta ovatko ne totta? Lukija voi muodostaa oman mielipiteensä. Mielikuvitus voi paljon, mutta teoksen parasta antia on se, että näistä kokemuksista saa puhua ääneen. Niillä on vaikutusta sosiaaliseen elämään, mutta minkälaista?

"Tähtilapset" kuulostaa suloiselta, "muukalaiset makuuhuoneessa" taas pelottavalta. Kenen kanssa olemme tekemisissä? Kirja vastaa myös tähän kysymykseen. Luen sitä uskontotieteilijänä, koska minulla ei ole ufokokemuksia. Ymmärrän sen antaman vertaistuen niille, joilla on kosmisia kokemuksia ilman, että sitä päältä päin uskoisi. Näistä ei ole tavattu puhua.

"Minulla oli myös tunne, ettei tuo kohtaamani valopallo ollut ufo vaan itse elävä olento."

"Ei ole helppo hyväksyä, ettei itse pysty tunnistamaan ja todistamaan omaa kokemustaan tieteellisesti. Tästä syystä hyvin moni jättää kertomatta omista kokemuksistaan muille."

"Ufohavaintoihin liittyy usein myös tunne ajan kadottamisesta."

Avaruuden mittaamattomassa syvyydessä on paljon tavoittamatonta. Maailmankaikkeuden äärettömyys mykistää satoine miljardine galakseineen. Elämä tai avaruus on mysteeri, joten Maa-planeetta ja sen kantama elämä on pikku juttu ja lyhyt vaihe, siinä mittakaavassa. Silti se on merkityksellinen, ja näitä merkityksenantoja uskontotiedekin tutkii.

Kiitos, Asta Swan, uraauurtavasta työstäsi.

Esittelyteksti

Tähän kirjaan on koottu suomalaisten kosmisia kokemuksia ufoista ja kohtaamisista vieraan sivilisaation edustajien kanssa.

Kirja kertoo näiden kosmisten kokemusten merkityksestä ja vaikutuksesta kokijalle.

Miten kokemukset ovat muuttaneet ajattelua, toimintaa ja uskomuksia.

Mitä yhtäläisyyksiä kokemuksilla on ja miten ne ovat vaikuttaneet ihmisen elämään.

Kirja tempaa mukaansa sellaisenkin lukijan, jolla ei ole omakohtaisia kokemuksia aiheesta ja antaa vertaistukea kaikille niille, jotka ovat kokeneet jotain selittämätöntä.

Kirjoittanut: Tea Holm, uskontotieteilijä

Tilaa mm. Adlibris, Basam Booksin oma kirjakauppa tai Ultrapuoti.

Uskontotieteilijä Jaakko Närvä, 45, on ainoa ufoista väitellyt tutkija Suomessa — "Ufot ovat yhä tabu, johon monet tutkijat eivät uskalla tarttua" Närvä pitää parhaana selityksenä ufoille ulottuvuusteoriaa. Hänellä on itselläänkin kokemus ufohavainnosta.Lue koko artikkeli Kouvolan Sanomista.

Kansikuva: Tähdistä tippuneet (Basam Books, 2019)

Kuva: Kouvolan Sanomat. Kuvateksti: Jaakko Närvä on ollut kiinnostunut yliluonnollisista ilmiöistä lapsuudestaan lähtien.