Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Jäljillä (Niklas Röholm)

Jäljillä on ensimmäinen osa trilogiaa. Kustantaja Basam Books on kuvaillut kirjoittajaa Suomen Coelhoksi. Tartun tähän kirjaan suurella mielenkiinnolla ja odotan siltä paljon. Mutta sitä en osannut odottaa, että siinä käsiteltäisiin väitöskirjani aihetta. Maailma on pieni.

Kirja kiteytyy pieniin kertomuksiin. Ne ovat arkisia, mutta arjen rytmin rikkoo jokin poikkeava ajatuskulku. Henkisyyttä ei mielestäni ole ripoteltu tekstiin hienovaraisesti. Siihen liittyvät keskustelut ovat kuin jatkuvasti soimaan pärähtäviä herätyskelloja.

Joku voisi ajatella, että hörhöjutut. Minulle moni kirjan pohdiskelu on arkipäivää tutkimustyöni kautta, mutta ymmärrän, ettei niin ole kaikkien kohdalla. Ehkä juuri se tekee tästä kirjasta kiehtovan, lukuelämyksen.

Logiikasta: paikasta A paikkaan B

Kirjassa lähdetään liikkeelle Naisen ajasta ja Miehen ajasta. Miehen aika on pisteestä A pisteeseen B (kuten autolla), mutta ei Naisen aika. Se on jotain ihan muuta.

Asioista puhutaan suoraan, on kyse sitten sukupuolirooleista, henkisyydestä tai kvanttifysiikasta. Saako näistä puhua? Puhutaanko näistä julkisesti? Pohdin kirjaa lukiessa.

Minusta tuntuu kuin olisin keskellä näytelmää. Käsikirjoitusta. Elämää. Ensimmäinen, toinen ja kolmas sekä neljäs näytös.

Kirjan tematiikassa toistuu uudestisyntyminen. Se on tulkittavissa myös jälleensyntymiseksi. Ja juuri sitä spiritismi, Allan Kardecin henkioppi, opettaa. Tähän asti spiritismin on luultu tarkoittavan salaperäisiä istunoja ouija-laudan ympärillä. Se on oppi älyllisestä olemassaolosta. Intelligenssistä. Jumalasta korkeimpana älynä. Värähtelyistä.

Onko kuolema hereillä oloa?

Oma kuolema on traumaattinen kokemus.

Pitääkö henkiä tai partikkeleita laittaa vastakkain? Teoksen Jäljillä pohdiskelut ovat huikeita. Kuin kvanttihyppyjä. Tiede ei edellytä Jumalan olemassaoloa. Se vain kuvailee sitä kaikkea, mitä on. Kaikki, mikä on olemassa, on olemassa riippumatta siitä, miksi sen määrittelee.

Päivä toistaa itseään, samalla kun kysymykset ajan luonteesta edustavat metafyysistä pohdintaa tai hullutusta. Jäljillä on romaani, jossa ei näytä olevan päätä eikä häntää ja silti kaikki kietoutuu yhteen ja samaan elämän tilkkutäkkiin.

Yksityiskohdat tulevat osaksi suurempaa kokonaisuutta. Menneisyydestä tulee tämä hetki. Nykyhetkestä tulevaisuus, kauppakeskuksen pommi-iskusta nykytodellisuutta, joka toistaa itseään kuin historia.

Kuolleet ovat ihan hiljaa

Kuollut Martta kulkee mukana, kuin kaikuna menneisyydestä. Alan päästä jäljille siitä, mitä Päiväni murmelina merkitsee. Siitä on komedia kaukana. Se on elämän ottamista omiin käsiinsä. Tämä päivä meni nyt näin, toisinkin se olisi voinut mennä. Huomenna on taas uusi mahdollisuus.

Haluaisin nähdä tämän teatterin lavalla. Lukiessa näen tapahtumat sieluni silmin. Koen asioita useamman henkilön kautta. Näen tai koen samat asiat useasta näkökulmasta.

Elämä on monta kokemusta. Se on heittäytymistä luotisateeseen, vaikka ei olisikaan valmis. Elämä on olemista, ihan hiljaa tai tosi äänekkäästi.

Ja kaiken sen keskellä tulen kysyneeksi, mitä on syyllisyys, karma tai anteeksianto. Milloin tai miten teot sovitetaan? Mikä tai kuka huolehtii tästä sovituksen tematiikasta?

"Kuolemaa pitää harjoitella, se on selvä. Kuoleminen on elämän mittaisen harjoituksen merkittävin työnäyte. Ja oikeaoppinen kuolema vaatii oikeaoppisen elämän. Jos joku väittää olevansa valmis kuolemaan, hän ei sitä ole. Vain elämällä elämänsä oppii kuolemaan oikein."

(s. 190)

Kirjoittanut: Tea Holm

PS. Tämä kirjasarja jatkuu kuten elämäkin.

Esittelyteksti

Jos saisit elää saman päivän uudestaan, tekisitkö samat valinnat kuin eilen? Niklas Röholmin esikoisromaani Jäljillä johdattaa lukijan havahduttavien muutosten täyttämään kaupunkiin, jossa oikeilla jäljillä oleminen ei ole aina sitä mitä luulisi sen olevan.

Jäljillä on ainutlaatuinen yhdistelmä kaunokirjallista taituruutta, henkistä syvyyttä sekä todentuntuista elämää. Röholm on Suomen Coelho, jolle näkörajoitteisuus antaa mahdollisuuden nähdä syvälle ihmisen kätkettyyn luontoon. Elämä on ihme!

Kustantajan sivut

Katso saatavuus Adlibriksesta

Kansikuva: Jäljillä (Basam Books, 2019)