Kirjailijan Blogi

— Tutkimustieto on pääomaa

Onnistunut muutos — uhka vai mahdollisuus?

Onnistunut muutos: Sisäisestä muutoksesta ulkoiseen muutokseen (Harri Virolainen & Ilkka Virolainen)

Jatkuvien muutos- ja uudistumisvaatimusten keskellä voi kokea toivottomuutta ja näköalattomuutta. Epäilin, onkohan teoksella Onnistunut muutos minulle mitään annettavaa. Mutta olihan sillä: selkeä rakenne siitä, miten muutos tehdään.

Kirjoittajat ovat suorittaneet neljä maisterintutkintoa ja yhden tohtorintutkinnon. He ovat ottaneet selvää siitä, mitä onnistunut muutos pitää sisällään. Heidän kirjansa nojaakin paitsi tutkimuksiin myös kokemustietoon.

Onnistunut muutos vaihe vaiheelta

Muutos käydään läpi vaihe vaiheelta. Miksi muutokset onnistuvat tai eivät onnistu? Mikä riittää viemään muutoksen läpi, mikä taas ei riitä? Muutos on prosessi, ja se onnistuu vain siinä tapauksessa, että useampi tekijä omasta ajattelusta ympäristön muutokseen tukee sitä.

Muutoksen on myös oltava aivan oma. Jos se on ulkoapäin annettu vaatimus, se ei ole pysyvä. Tätä kirjaa lukiessa tulee usein mieleen se, että "tämän minä jo tiedän", mutta myös se, että "tätä en olekaan ottanut huomioon".

Muutos siis vaikuttaa helpolta mielen tasolla, mutta toiminnan askeleina se on kaikkea muuta. On tiedettävä, mihin on ryhtymässä. Kirjan nimi onkin kuvaava: onnistunut muutos.

Kirjan lukemalla voi saada käsityksen siitä, miksi jotkut muutokset omassa elämässä ovat onnistuneet, toiset taas eivät. Muutos on prosessi, jossa on useita vaiheita. On eteenpäin ja taaksepäin menemisiä. Jana ei ole suora, eikä sen suunta ole vain tulevaisuutta kohti.

Repsahduksia, virhearviointeja, uupumusta ja kaikkea muuta vähemmän mukavaa voi tulla vastaan. Jutun juju piileekin siinä, miten kohtaa nämä näennäiset epäonnistumiset. Tavoitteiden on oltava itselle sopivia, uskottaviakin.

Eväitä arkiseen reppuun

Erityisesti tästä kirjasta jäivät mieleeni kertomukset, muutosnarratiivit, sekä tietyt mietelauseet. Miljonäärien ja tavallisten tallaajien toiminta- ja ajattelutapojen erot kirjan lopussa oli myös mielenkiintoista luettavaa. Sen sijaan, että jatkossa kysyisin, mitä jos epäonnistun, alankin kysyä, mitä jos onnistunkin?

Olemme tapojemme orjia. Kun onnistumme ujuttamaan muutoksen pikkuhiljaa osaksi arkeamme, onnistumme elämään uudella tavalla. Kyse onkin kokonaisesta elämäntavasta.

Muutosvaatimus voi ajoittain tuntua uuvuttavalta. Enkö riitä? Mitä vielä minulta vaaditaan tai odotetaan? Enkö voisi istua sohvan nurkassa ja napostella sipsejä ja katsella suosikkisarjani maratonin Netflixistä? Kyse ei ole mielestäni siitä, etteikö niin voisi tehdä jopa hyvällä omallatunnolla.

On kuitenkin eri asia tehdä näin lähes joka ilta sen sijaan, että valitsisi mukavan liikunnallisen tuokion lähikuntosalilla ystävää tavaten tai kuulumisten vaihtamisen myöhäisellä iltakävelyllä. Jospa tänään mies laittaisi lapset nukkumaan ja minä kävisin piiitkällä kävelyllä. Pieni muutos voi olla iso, pitkällä aikavälillä ja oikein toteutettuna.

Tämä kirja antaa siis eväitä muutokseen. Motivaation, vision ja tavoitteen sekä uskomusten on puhuttava samaa kieltä. Kukaan ei voi määrätä muutosta. Ei mainos, ei yhteiskunnan ihanne tai mikään epäaito asia. Vain itse voi määrätä sen, haluaako muuttua ja mihin suuntaan. Myös hyvässä elämässä voi olla muutos- ja kipupisteitä, jotka tiedostamalla muuttuu kenties sisäisesti.

Esittelyteksti

Onnistunut muutos kertoo henkilökohtaisen elämänmuutoksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Yli 90 % uuden vuoden lupauksista ei toteudu. Suurin osa laihdutusyrityksistä epäonnistuu.

Usein syys- ja tammikuussa kuntosalit täyttyvät innokkaista harjoittelijoista, mutta jo kuukauden kuluttua innostus on laskenut ja liikunta-aktiivisuus on palannut alhaiselle tasolle. Moni unelmoi taloudellisesta vaurastumisesta, mutta juuri ennen palkkapäivää moni huomaa, ettei edellisestä palkasta jäänyt lainkaan säästöön.

Pysyvän elämäntapamuutoksen aikaansaaminen on monelle kovin haastavaa, mutta se on kuitenkin mahdollista. Keskeistä muutoksessa onnistumisessa on sisäinen muutos: muutos ajattelutavoissa, tunteissa sekä myös itseä rajoittavasta identiteetistä irtipäästämisessä.

Kirja lähestyy henkilökohtaisen muutoksen tekemistä tieteellisten tutkimusten, käytännön vinkkien ja erilaisten esimerkkien valossa. Kirjassa henkilökohtaisia muutoksia käsitellään monipuolisesta näkökulmasta ja esitellään erityyppisiä yksilön muutoksia. Loppujen lopuksi muutoksen elementeissä on paljon samankaltaisuuksia riippumatta siitä, mitä muutosta ollaan tekemässä.

Tohtori Ilkka Virolainen ja tohtori Harri Virolainen ovat valmentaneet työorganisaatioita muutoksiin. He opettavat muutoksen toteuttamista korkeakouluissa ja yliopistoissa. Lisäksi he ovat valmentaneet ja tukeneet ihmisiä useista maista henkilökohtaisen muutoksen onnistumisessa.

Kirja Onnistunut muutos esim. Adlibrikselta.

Kansikuva: Viisas Elämä