Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Psykopaatit verkossa

Tiesin heti, kun aloin lukea kirjaa Psykopaatit verkossa: Nettideittailun vaarat (Lisbet Duvringe; Mike Florette), että tämä on tärkeä kirja ja että kaikkien pitäisi lukea se. Kyse ei ole vain nettideittailun vaaroista, vaan myös verkosta uutena, digitaalisena toimintaympäristönä sekä psykopaattisista piirteistä väestössä.

Arviolta 1—3 % on psykopaatteja, mutta tätä useammalla on psykopaattisia piirteitä. Psykopatia jaotellaan primääriin ja sekundääriseen. Monelle psykopaatista tulee mieleen "hullu ilman harhoja", mikä onkin ollut psykopaatin perusmääritelmä. Hän tekee jotain todella pahaa ja vahingoittaa muita psykologisesti ja jopa fyysisesti.

Sekundaarisessa psykopatiassa niin onkin ja henkilö on epäsosiaalinen. Mutta saalistajista puhutaan myös silloin, kun henkilö esiintyy säteilevänä ja miellyttävänä, samalla kun toimii selän takana useissa suhteissa tai toisaalla rahaa taskuunsa tunkien. Toisin sanoen tehtailemalla petoksia ja valehtelemalla sen minkä kerkiää.

Tutkimusten mukaan psykopaattiset piirteet korostuvat verkossa. Usein psykopaattina on mies, joka kehuu naista maasta taivaisiin. Naiset taas voivat huijata miehiltä rahaa ja esiintyä ikäistään huomattavasti nuorempina feikkiprofiilissaan.

Psykopaatti ei pysty tuntemaan empatiaa. Hän teeskentelee sitä sekä rakastettuaan että lapsiaankin kohtaan. Aika karua luettavaa, mutta totta.

Väärissä käsissä verkko on ase

Sitä tuudittautuu vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen, kun deittailu tapahtuu mukavasti omalta kotisohvalta. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että uhreja ovat itsetunnoltaan heikot, koska heitä voi helposti manipuloida. Heidän itsetuntoaan kohottavat eleet lumoavat, ja joskus lumous on täydellinen.

Kirjan Psykopaatit verkossa mukaan psykopaatit poikkeavat muista ihmisistä. Heidän valheensa, manipulaationsa ja empatian puutteensa aiheuttavat kärsimystä. Psykopatia on persoonallisuushäiriö ja se voi joskus liittyä narsismiin. Ihmiset, joilla on voimakkaita psykopaattisia ja/tai narsistisia piirteitä voivat myrkyttää ihmissuhteita.

Psykopaatilta puuttuu affektiivinen eli tunnepitoinen empatia. Heillä saattaa olla kognitiivista empatiaa, mikä tarkoittaa, että he ovat taitavia lukemaan toisia ihmisiä. Se taas mahdollistaa manipuloinnin.

Kiintoisaa on, että psykopaatit käyttävät (kirjoitettua) kieltä toisin kuin toiset. Kielenkäyttö ja reagointi sekä verkossa että sen ulkopuolella poikkeaa valtaväestöstä. Psykopaatteja ei nykytietämyksen mukaan voi parantaa. He ovat sellaisia kuin ovat. Heiltä puuttuu moraalinen kompassi, omatunto.

Psykopaattinen toiminta johtaa usein rikolliseen toimintaan, kuten psyykkiseen tai fyysiseen väkivaltaan sekä petokseen ja varastamiseen. Kyse on usein psyykkisestä pahoinpitelystä, joka voi laajentua fyysiseen pahoinpitelyyn.

Moraalia vailla?

Kuten sanottua, psykopaatilla ei ole minkäänlaista moraalia. Hän ymmärtää ihmistenväliset suhteet sopimusasioina. Tapahtuu sopimusrikkomus, ei moraalista rikkomusta. 

Kirja kertoo psykopatian peruskriteerit ja varoitusmerkit sekä kuvailee psykopaatin aivoja ja ajattelua. Deittalussa on syytä olla tietoinen, mitä psykopatia on, koska netin ihmissuhteet vetävät psykopaatteja puoleensa.

Ihmisillä on fyysinen ja digitaalinen minuus. Ne eivät välttämättä lainkaan kohtaa. Pimeän persoonallisuuden päästessä vaikuttamaan omassa elämässä, kuten työssä tai ihmissuhteissa, seurauksena on täystuho.

Kertomusten kaava on jokseenkin sama.  Ensin tavataan Tinderissä tai vastaavassa sovelluksessa, mennään melko suoraan asiaan, halutaan tavata, vastataan viesteihin salamannopeasti ja kerrotaan, kuinka me tykkäämme näköjään samoista asioista.

Rahan lainaaminen tai valehteleminen luottokortin unohtumisesta autoon tai kotiin on yksi ensimmäisistä varoitusmerkeistä. Tämä kirja on siksi suositeltava, että sen vinkkejä voi soveltaa kaikenlaisissa ihmissuhteissa, ei vain nettideittailussa.

"On hämmästyttävää, miten uhri saadaan tuntemaan häpeää. Psykopaatti ei sitä tunne. Kirja kertoo esimerkein, miten voimakas kiinnostus voidaan aiheuttaa netissä ja mitä kaikkea siitä voikaan seurata sekä hyvässä että pahassa. Yleensä pahassa.

Empatiakortin käyttö on yleistä psykopatiassa. Kummallisuudet ja ristiriidat lakaistaan maton alle, kun ollaan rakastuneita, esimerkiksi romanssihuijauksissa. Psykopaatti voi käyttää paljon aikaa tutkiakseen sosiaalisessa mediassa uhrinsa tekemisiä ja kiinnostuksenkohteita. Niistä sitten riittääkin jutun juurta!

Psykopaatit ovat mielikuvien mestareita, jotka huijaavat niin juristeja, poliiseja, sosiaalityöntekijöitä kuin tutkijoitakin. Yksiselitteisesti he ovat vaarallisia, väkivaltaisia. Kirjassa Psykopaatit verkossa toistuu usein lause: "Jos se on liian hyvää ollakseen totta, niin se todennäköisesti on sitä." Mitä jos hälytyskellot soisivat ennen kuin on liian myöhäistä?"

— Tea Holm, teologi ja ihminen

 

Esittelyteksti

Rakkaus, seksi ja ihmissuhteet houkuttelevat psykopaatteja verkossa kuin sokeri kärpäsiä.

Suuruusharhaiset psykopaatit valehtelevat, hurmaavat ja tavoittelevat verkossa omaa etuaan. He rikkovat ja tuhoavat toisten elämän ilman omantunnontuskia.

Psykopaatit verkossa on kirja psykopaateista, nettideittailusta ja siitä, miten helposti ihminen joutuu ansaan ja päätyy vaaralliseen suhteeseen.

Kirjassa äänessä ovat miehet ja naiset, jotka ovat etsineet rakkautta nettideittailun kautta, ja uskoneet lopulta löytäneensä sen oikean. He ovat kuitenkin nopeasti oivaltaneet, että unelma rakkaudesta on muuttunut vankilaksi, joskus jopa peloksi, kun rakastettu onkin psykopaatti.

Kirja kertoo, miten psykopaatit käyttäytyvät ja hurmaavat säteilyllään ja usein myös vakuuttavilla verbaalisilla taidoillaan. Kirjassa haastatellaan niin tutkijoita, psykologeja, poliiseja kuin juristejakin. Lukijat oppivat tunnistamaan psykopaatin ja huomaamaan varoitusmerkit ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjan kirjoittajat Lisbet Duvringe ja Mike Florette ovat kirjailijoita ja luennoitsijoita. Kaksikolta on aiemmin ilmestynyt ruotsiksi kaksi kirjaa psykopaateista, joista toinen käsittelee naispsykopaatteja ja toinen psykopaatteja työelämässä.

Lue lisää Basam Booksin sivulta.

Katso kirja Psykopaatit verkossa Adlibrikselta.

Kansikuva: Basam Books (2019)