Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Suurin niistä on rakkaus (Henry Drummond)

Suurin niistä on rakkaus on skotlantilaisen evankelistan ja luonnontieteiden professorin Henry Drummondin vuonna 1890 kirjoittama tulkinta kuolemattomasta Raamatun tekstistä, Paavalin 1. korinttilaiskirjeen 13. luvusta.

Drummond uskoi tieteen ja uskonnon väliseen vuoropuheluun ja avarakatseiseen kristinuskon ja Raamatun tulkintaan. Tämä henkisen kirjallisuuden suuri klassikko valottaa rakkauden syvintä olemusta ja antaa ajattomia ohjeita.

Lähtökohta on hedelmällinen

Evankelista ja luonnontieteiden professori — tehtävät, jotka eivät ensi alkuun tunnu sopivan yhteen. Puuttuvaa palapelin palasta tässä teoksessa ollaankin etsimässä. Ja myös hieman yllättäen; rakkautta.

Drummond on inspiroinut ajatuksillaan ihmisiä kautta maailman. Teos Suurin niistä on rakkaus on henkisen kirjallisuuden klassikko, jossa on kristillinen pohjavire. Se sopii silti luettavaksi kenelle tahansa. Häissä usein siteerataan tätä kohtaa.

Onko kyse romanttisesta rakkaudesta?

Drummond pohtii sitä, mikä on ihmisen suurin hyvä. Tämän elämän voi elää vain kerran. Mikä siinä on tavoittelemisen arvoista? Mikä on suurin saavutettavissa oleva onni tai sen lähde?

Usko on uskonnon avainsana. Mutta onko se elämän avainasia? Mitä sillä tarkoitetaan? Kristinuskon alkulähteiltä löydämme sanat "suurin kaikista on rakkaus". Se pitää paikkansa. Mutta kyse ei ole romantiikasta.

Uskosta ja rakkaudesta

Kaikki uskokaan ei riitä. Jos rakkaus puuttuu, en ole mitään. Niin Paavali sen näyttää ajattelevan. Niin pysyvät usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on: RAKKAUS.

Johannes kuvailee: "Jumala on rakkaus." Pietari kehottaa pysymään kestävinä keskinäisessä rakkaudessa. Rakkaus toteuttaa koko lain, Paavalin mukaan. Todella syvällistä raamattuanalyysia.

Kaiken voi nähdäkseni tiivistää siihen, mitä Kristus sanoi: "Jos teet yhden asian, teet nämä 100 ja 10 asiaa... Jos rakastat, toteutat lakia automaattisesti."

Altruismin asialla

Altruismi on epäitsekästä toimintaa, jossa toisen hyvä asetetaan oman edun edelle. Sen vastakohta on egoismi. Ranskalainen filosofi Auguste Comte esitti ajatuksen vuonna 1851. Hänestä altruismi oli uhrautumista.

Elämässä ei ehkä ollutkaan kyse siitä, että vain vahvin selviytyy.; fysiologisessa mielessä, henkisessä mielessä kyllänkin. Kova sanoma kovassa maailmassa. Ei lainkaan pehmeä, vaan vaativa. Ankara, henkilökohtainen ja pyhä.

❤️Mikä olisi tärkeämpi sanoma kuin "Rakastakaa toisianne" myös nykymaailmassa? Olisiko rakkaus syy elää? Läheiset ihmissuhteet, rakkaus "heitä" kohtaan. — Tea Holm, teologi, uskontotieteilijä

Myynnissä mm. Adlibris.

Kuva: Henry Drummond, Wikipedia.