Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Wabi Sabi — Japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään

Kirja Wabi Sabi: Japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään (Beth Kempton) toimi matkaoppaanani wabi-sabiin. En aiemmin ollut kuullut tuosta käsitteestä, enkä tiennyt, mitä se tarkoittaa. Sivu sivulta käsite avautui minulle paitsi sen mielenkiintoisen ja aaltoilevan historian, myös konkreettisten ja elämänmakuisten esimerkkien kautta.

Itse asiassa kirjasta tuli mieleeni kiinalaisen filosofian mukainen tao, tie, joka on ja joka ei ole. Jota ei voi sanoin selittää. Beth kertoo kirjansa alussa wabi sabin alkuperästä. Sen jälkeen siirrytään yksinkertaistamisen ja kaunistamisen teemoihin. Yhteys luontoon on oma lukunsa.

Seuraavaksi käsitellään hyväksymistä ja irtipäästämistä sekä määritellään uudelleen epäonnistuminen. Muita lukuja ovat ihmissuhteet, työura ja siitä nauttiminen sekä arvokkaat ja ohikiitävät hetket. Kirjan teemana on kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä sen vaaliminen.

Lopussa on muutamia vinkkejä Japanin matkalle, koska tämä on kirja, joka herättää kaipuun japanilaiseen maantieteeseen, kulttuuriin ja estetiikkaan. 🗻

KIRJOITTAJASTA

Kirjoittaja Beth Kempton on opiskellut Japanin kulttuuria yli 20 vuotta. Hän on perehtynyt niin japanilaiseen filosofiaan kuin estetiikkaan. Hänellä on maisterintutkinto japanin kielestä, ja hän on asunut ja työskennellyt Japanissa useita vuosia.

Japani on kirjoittajalle kuin toinen koti, ja se näkyy tekstistä. Kyseessä ei ole vain länsimainen kuvaus siitä, mitä Japani tai wabi sabi voisi olla. Kyseessä on tosikuvaus, tositarina Japanista.

Beth on palkittu yrittäjä ja itsensä kehittämiseen tähtäävien kirjojen tekijä sekä verkossa ilmestyvän MOYO-desinglehden toinen perustaja. Hän ylläpitää aviomiehensä kanssa sivustoa https://dowhatyouloveforlife.com/

KAUNIS KOKONAISUUS

Kirja on sanallisesti ja kansikuvaltaan kaunis ja harmoninen kokonaisuus. Se huokuu rauhaa ja armollisuutta eli wabi sabin henkeä. Koko kirja tähtää sen selvittämiseen, mitä wabi sabi on ja mitä annettavaa sillä on nykyihmiselle.

Viime vuosina yhteiskunnan tahti on kiihtynyt, ja stressitasot ovat nousseet. Raha, uraputki, ulkonäkö ja loputon tavaran haaliminen voivat ahdistaa. Tyytymättömyys on päivän sana. Ihmiset tekevät liikaa töitä ja yrittävät liikaa. He läkähtyvät.

Beth on auttanut ihmisiä hahmottamaan elämänsä tärkeysjärjestystä, jotta he voisivat tehdä sitä, mitä rakastavat. Keskittyä siihen, mikä on olennaista. Monet sairastuvat arvioidessaan omat voimavaransa väärin ja vertaillessaan itseään tai kotiaan muihin ja nähdessään itsensä vain kielteisessä valossa.

Tämä on unissakävelijöiden aikaa ja kulttuuri, on Bethin väite ja oivallus. Kritiikistä saa osansa niin sosiaalinen media kuin kokonainen länsimainen kulttuuri, jossa ei näytä olevan päätä eikä häntää.

UUSI JA VANHA NÄKEMYS ELÄMÄSTÄ

Beth on japanologi ja elämäntaito-ohjaaja. Tämä kombo auttaa häntä tiivistämään wabi sabin paperille sanoiksi, edes jollakin tavalla käsin kosketeltavaksi "asiaksi". Mutta mikä on wabi sabin salaisuus? Sen kauneus ei sijaitse esineissä vaan elämän itsensä luonteessa.

Kauneudella ei tarkoiteta kaunista ulkonäköä. Kyseessä on intuitiivinen reaktio kauneuteen, joka heijastaa elämän todellista luonnetta. Se on myös epätäydellisen hyväksymistä. Se on täydellisen epätäydellistä elämää.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Mutta olemmeko unohtaneet sydämen opetellessamme loogista ajattelua? Beth kutsuu sinua matkalle kanssaan. Minä päätin lähteä mukaan, ja kyllä, matka oli sen arvoinen.

Wabi sabia ei sanota ääneen. Silti se on, ja jokainen japanilainen tietää siitä. Sanakirjastakaan sitä ei löydy, ja silti se on.

ELÄMÄN YKSINKERTAISTAMINEN

Kirjan avulla voi opetalla yksinkertaistamaan omaa elämäänsä ja vastaamaan kysymykseen siitä, mitä minä todella tarvitsen. Mitä on sielukas elämä? Minkälainen on sielukas koti? (Huom. ei kliininen.)

Beth kirjoittaa mukaansatempaavasti ja kertoo avoimesti omista kokemuksistaan. Se on hienoa ja virkistävää. "Tässä intiimissä tilassa, joka edustaa satojen vuosien kulttuuria ja historiaa, rikon hiljaisuuden kysymällä wabi sabista. Munkki on hetken hiljaa, nyökkää päätään ja sanoo: "Wabi sabi on luonnollisuutta. Siinä on kyse asioista niiden luonnollisimmassa, autenttisimmassa tilassaan. Siinä kaikki."

Siinäkö kaikki! tekee mieli huudahtaa. Lukuinto jatkuu kauttaaltaan koko kirjan. Wabi Sabi: japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään sopii erityisesti eri kulttuurien ja niiden elämänviisauksien rakastajalle.

Kirja antaa paljon pohdittavaa myös uskontotieteilijälle. Siinä sivutaan kamin tietä, joka liittyy japanilaiseen shintō-perinteeseen sekä buddhalaisuuteen. Kamin (henkien tai jumalten) palvonta on keskeistä, ja sen voi havaita sekä elollisessa että elottomassa. Luontoa ei tarvitse puristaa filosofiaksi, sen voi vain antaa olla.

Havahdun siihen, kuinka lukemisen lomassa kaipaan metsäkylpyä. Metsäterapiaa. Luontoyhteyttä. Tyyntä ja luontevaa olemassaolon muotoa. Wabi sabia?

Tarkista Wabi Sabin saatavuus Adlibriksesta.