Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Kyseessä ei ole hokkuspokkus-kirja

Varjoista valoon: mitä masennus on ja miten vapautua siitä tunnetyöskentelyn avulla (Kevin Billett & Brandon Bays)

On haastavaa esitellä kirja, joka itsessään haastaa tiettyjä myyttejä. Tällä kertaa ne liittyvät masennukseen (ja stressiin sekä ahdistukseen). Kirjaa suositellaan lievästä tai keskivaikeasta masennuksesta kärsiville, koska vakavasti masentuneella ei välttämättä ole voimavaroja sen vaatimaan prosessiin.

Kirjan kokemusperäisyys puhuttelee. Sekä Kevin Billett että Brandon Bays kärsivät aiemmin vakavasta masennuksesta ja vapautuivat siitä tällä menetelmällä. Brandon Bays on The Journeyn kehittäjä.

Uusiutuva masennus ja jatkuva stressi ovat selätettävissä.

Kevin Billett kärsi 30 vuotta uusiutuvasta masennuksesta. Hän päätyi kokeilemaan Matka-tunnetyöskentelyä, jossa tunteet kohdataan suoraan. Tämän prosessin myötä masennuksen aiheuttaneet syyt paranivat kokonaan ja lopullisesti.

Kuulostaa uskomattomalta, mutta tämä on lähtökohta kirjan lukemiseen. Koska minulla ei ole diagnosoitu masennusta, en pysty sanomaan, toimiiko tämä masennukseen vai ei. Mutta kirjan sanotaan toimivan myös stressiin ja ahdistukseen. Kuka meistä ei nykyisessä maailman menossa tuntisi ajoittain stressiä ja ahdistusta?

Masennus on läntisen maailman suurin psykologinen ongelma ja toiseksi yleisin työkyvyttömyyden syy Euroopassa. Tilastot eivät paljasta sen inhimillistä hintaa. Kirjoittajien omat masennuksen juurisyyt olivat lapsuudessa. Mieli unohti tietyt tapahtumat, mutta keho ei unohtanut niitä.

Billettin mukaan masennus ei ole tunne, se on olotila.

"Masennus ei ole mielen sairaus."

Kirja kertoo siitä, mitä masennus on ja miten se syntyy. Sen väite siitä, että masennus ei ole mielen sairaus, on kyseenalainen. Osa jopa vihastuu tuosta väitteestä. Billett väittää, ettei masennuksen ja serotoniinitasojen välillä ole havaittu riittävän vankkaa, riippumattomaan tutkimukseen perustuvaa näyttöä; se on vain oletus.

En pysty arvioimaan kyseistä väitettä, koska en ole masennustutkija tai psykiatri. Ymmärrän kuitenkin sen, mihin Billett pyrkii. Ihmiset eivät välttämättä parannu masennuslääkkein, kuten SSRI-lääkkein masennuksesta. He vain selviytyvät paremmin elämästä tai ovat ylipäätään elossa.

Muistan psykiatrian peruskurssilta, jonka suoritin osana teologian alan opintojani Lapinlahden sairaalassa, videon miehestä, joka kärsi vakavasta masennuksesta. (Se oli eettisempää kuin oikeiden potilaiden esitteleminen.) Mies eli täysin omassa maailmassaan. Hänellä ei ollut kosketusta ulkomaailmaan, eikä mitä ilmeisemmin itseensä. Hän oli tavoittamattomissa, kuin syvässä kuilussa.

Silloin minulle valkeni jotakin, mikä on vahvistunut shamanistisen ajattelun (tein siitä pro gradun) tutkimisen myötä. Ihminen voi menettää sielunsa, toisin sanoen oman voimansa. Kun hän ei saa kosketusta, esimerkiksi trauman takia, omaan sisimpäänsä, hän sulkee kaiken muun pois tästä huoneesta.

Harjoituksista voi saada heti apua

Kirjassa Varjoista valoon on useita harjoituksia. Niitä voi tehdä yksin tai yhdessä jonkun kanssa. Niistä voi saada heti helpotusta. Tein muutaman harjoituksen. Koska olen vuosikausia tutkinut itseäni, omia tunteitani, niin se ei ollut niissä uutta. Uutta oli se, että osasin todella nimetä tunteita.

Oleellista on antaa tunteiden tulla ja mennä ilman elämäntarinaa tai syvälle luotaavaa analyysia. Kyse ei ole psykoterapeuttisesta tapahtuman tai elämäntarinan kertomisesta ja vahvistamisesta. Itselleni nousi mieleen sellaisia sanoja kuin "silkka kauhu", "täydellinen epäusko" ja "suuri hämmennys" sekä "suunnaton pelko".

Tunnistin elämäni varrelta myös "syvää surua" ja "suunnatonta häpeää" sekä "vangitsevaa vihaa". Silmiä avaavaa on tajuta, että tunteet vaikuttavat valintoihin ja käyttäytymiseen merkittävällä tavalla. Tutkimusten mukaan emme voi tehdä valintoja järkiperusteisesti. Voimme tehdä niitä vain toimivan tunne-elämän kautta. Mitä terveempi tunne-elämä, sitä terveemmät valinnat.

Tunteet voivat ilmetä meissä elämänpelkona ja kuolemanpelkona tai pelkona elämänmuutoksia ja muita ihmisiä kohtaan. Masennuksesta tai ahdistuksesta voi tulla vuosien mittaan osa identiteettiä, minkä jälkeen siitä on vaikea luopua. Kun tukahdutetut tunteet kaivetaan esiin, niitä voi alkaa tarkastella aidosti.

Lopuksi

Joudumme elämässämme moniin tilanteisiin, joita meidän on vaikea käsittää tai ottaa vastaan sellaisenaan. Suljemme ne jonnekin sisimpämme syövereihin, mutta samalla tulemme antaneeksi niille oman elämän, mitä psykiatri Olga Kharitidi kuvaa kirjassaan Master of Lucid Dreams: In the Heart of Asia a Russian Psychiatrist Learns How to Heal the Spirits of Trauma.

Varjoista Valoon on saanut Amazonin lukija-arvioissa täydet viisi tähteä tätä kirjoitettaessa, ja eräs psykoterapeutti toteaakin arviossaan, ettei kyse ole mistään hokkuspokkustempusta. Jokainen voi kulkea tämän matkan, mutta kaikille se ei ole samanlainen.

Kirja on kutsu uuteen elämään. On itsestä kiinni, vastaako kutsuun. Kirja ei tarjoa helppoja ratkaisuja. Se ei sisällä new agea, eikä se nojaa vetovoiman lakiin. Se nojaa ihmisen sisäisiin voimavaroihin.

Olisi kiva kuulla, miten kirja on toiminut ja onko se vapauttanut masennuksesta. Sen kontroversiaalinen väite on, että (vaikeastkin) masennuksesta toipuminen on mahdollista (lopullisesti). Kuten stressistäkin.

💭 Matka on toiminut niin monen kohdalla. Toimisiko se myös minun kohdallani, jos olisin valmis näkemään valoa? Mitä jos en ole? Mitä jos olen? On rohkeaa tarttua tähän kirjaan. — Tea Holm

📘

Katso kirjaa Varjoista valoon Adlibriksesta.