Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Elinvoimainen vuosi: Kuinka tukea terveyttä perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja yin-joogan keinoin

Yin-jooga on tällä hetkellä suosittua. Kuntokeskuksessa tunnit ovat täyteen varattuja. Jos joogatunnille ei pääse tai ei ehdi, niin hyvä uutinen on se, että joogata voi kirjojen avulla.

Kirjoittaja Minna Andersson on joogaopettaja ja Shiatsu-hoitaja. Kirjan Elinvoimainen vuosi mukaan yhteys omaan kehoon ja mieleen sekä luontoon on terveyden perusta.

Kyseinen teos lähestyy terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Yin-joogaharjoitukset tekevät hyvää

Kyseessä on tietopaketti kiinalaisesta kehotietoisuudesta. Se on ensimmäinen suomenkielinen teos yin-joogasta.

Päämääränä on tasapainoinen keho. Kiinalaisessa kehoajattelussa otetaan huomioon meridiaanit eli energiakanavat.

Elinvoimainen vuosi antaa perusteellista tietoa elimistöstä ja anatomiasta, kiinalaisittain. Perinteinen kiinalainen lääketiede on esillä sivulle 50 asti.

Sivuilla puhutaan myös chistä ja sen ilmentymistä. Chi on elämänenergiaa.

Länsimainen lääketiede on toista maata

Yleismaailmallisena pidetty lääketiede ei tunnusta näitä energia-asioita, kuten chitä ja meridinaaneja. Luen kirjaa kuitenkin mielenkiinnolla, vaikka osa asioista menee yli hilseen johtuen muun muassa omasta osaamattomuudestani anatomiasta.

Huomaan kaipaavani käytännön ohjausta joissakin vaiheissa alkaen teoriasta ja päätyen yin-joogaliikkeisiin. Olen joskus joogannut, mutta yin-jooga on siis oma juttunsa pitkine ja avaavine venytyksineen. Voimaa ei tarvita tai käytetä.

Minulla on iskiasvaivoja, joten joudun soveltamaan joitakin liikkeitä. Ohjeita annetaan eri harjoitteisiin, kuten perhosliikkeisiin.

Elementit ja elimistön osatekijät yhdessä

Vesielementin harjoitukset aloittavat yin-joogaharjoitukset kirjassa Elinvoimainen vuosi. Vettä elimistössä edustavat munuaiset ja virtsarakko. Puuelementin harjoitukset tulevat seuraavaksi ja liittyvät maksaan ja sappirakkoon.

Tulielementti hallitsee sydäntä ja ohutsuolta. Kokeilen harjoituksia lukemisen lomassa ja huomaan, kuinka keho huutaa (!) harjoituksia ja venytyksiä.

Seuraavaksi tulee maaelementti ja sen myötä perna ja mahalaukku. Ruoansulatus liittyy tähän elementtiin. Sitruunavettä ja inkivääriä suositellaan tulehduksiin ja kehon tasapainottamiseen.

Kofeiinin vähentäminen, kuin myös vehnästä ja sokerista luopuminen, kuuluvat kiinalaiseen systeemiin, jotta keho voisi hyvin.

Viimeisenä on metallielementti, jonka alueita kehossa ovat keuhkot ja paksusuoli. Ihmisissä on useita piirteitä ja taipumuksia. Jäin miettimään lukiessa omaa pääelementtiäni ja sitä, miten sen saisi selville (testi?).

Dao on tie

Dao on elämistä tässä ja nyt. Stressin ja kiireen taltuttaminen on ajankohtaista. Pysähtyminen tähän hetkeen on mahdollista, ellei välttämätöntä.

Elinvoimainen vuosi laittaa malttamaan, koska yksi venytysliike ylläpidetään yhdestä kolmeen minuuttiin. Kiinalaisessa tiessä ravinto on lääke. Sillä on suuri vaikutus henkilön hyvinvointiin.

Tässä teoksessa painopiste on yin-joogassa. Olen aivan varma siitä, että lukija huomaa muutoksen hyvinvoinnissaan, jos hän tekee nämä liikkeet säännöllisesti. Kehon liikkuvuus paranee.

Tämä on yksi tie rentoutukseen, stressinpoistoon ja palautumiseen. Oman polun, tien, löytäminen voi tapahtua sivujen välissä.

Kulje virran mukana! Eli tee sitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä, niin liikunnan, ravinnon kuin elämän suhteen yleensä. Tämä kirja on kirjahyllyn vakiokalustoa, joka pitää muistaa ottaa lukuun, kunnes sen liikkeet osaa ulkoa.

— Tea Holm

Esittelyteksti

Yhteytesi luontoon, omaan kehoon ja mieleen on terveytesi perusta. Joogaopettaja ja Shiatsu-hoitaja Minna Anderssonin teos Elinvoimainen vuosi ammentaa kokonaisvaltaista hyvinvointia perinteikkäästä kiinalaisesta lääketieteestä ja yin-joogasta ja tarjoilee sen päivittäiseen arkeen sopivina palasina vuodenaikojen mukaan laadittujen ohjeistusten ja helppojen yin-joogaharjoitusten avulla.

Kiinalainen lääketiede uskoo erilaisten hoitomenetelmien (esim. akupunktio), yrittilääketieteen, ravinto-opin, elintapaohjeiden ja mieli- ja kehoharjoitusten olevan avainasemassa tasapainoisen kehon saavuttamisessa. Tasapainoisessa kehossa elämänenergia, chi, virtaa vapaasti, mieli voi hyvin ja tunteet ovat harmoniassa. Yin-jooga on taolaisesta joogasta nykypäivään kehittynyt, kehoa hoitava ja vahvistava harjoitus, joka anatomisten hyötyjen ohella rauhoittaa mieltä, rentouttaa hermostoa sekä auttaa kohtaamaan ja käsittelemään tunteita ja ajatuksia

Andersson on hoitanut oman terveytensä kuntoon näiden menetelmien avulla. Siitä innostuneena hän jatkoi opintojaan itsenäisesti ja erilaisissa koulutuksissa. Myöhemmin hän kehitti GroundingYin-joogahoidon, jossa yin-joogan asanoihin yhdistyy energiakanavien ja akupisteiden käsittely. Menetelmää hän kouluttaa nyt myös muille Suomessa ja Englannissa.

Katso saatavuus Adlibriksesta.