Kirjailijanblogi

— Tieto on pääomaa

Inhimillisyyden vallankumous: Iloa ja toivoa terveydenhoitoon

(Pauliina Aarva, Hanna Kortejärvi ja Kati Sarvela sekä kanssakirjoittajat)

Tässä vallankumouksellisessa kaikki voittavat, lukee kirjan Inhimillisyyden vallankumous takakannessa. Sen on kustantanut Basam Books.

Sote-uudistus on ollut esillä jo pitkään. Julkisen sosiaali- ja terveyshuollon uudistaminen ei ole mikään pieni projekti. Nyt siinä pitäisi huomioida ihmisten monet tarpeet.

Kyse on kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta. Sekä auttaja että autettava saattavat tarvita apua kiireen keskellä. Miten kokonainen hoitojärjestelmä järjestetään niin, että kaikki voittavat?

AVAA SILMÄSI

Kirja peräänkuuluttaa silmien avaamista ja inhimillisiä käytäntöjä sotessa. Kyse on siitä, että tässä uudistuksessa kaikki voittaisivat. Kirja Inhimillisyyden vallankumous ottaa esiin sellaisia teemoja kuin täydentävät terveysnäkemykset, tietoisuustaidot, kehomieliyhteys, hoitava kuvataide ja metsä sekä uusi terveysajattelu.

Näiden ei luulisi olevan uusia asioita. Niitä ei kuitenkaan ole totuttu näkemään tässä asiayhteydessä. Uusi toiminta terveydenhoidossa edellyttää uutta ajattelua, mikä ei ole itsestäänselvää.

VASTAKKAISUUDESTA ASIANTUNTIJUUKSIIN

Yksi tietty taho ei enää määrittele sitä, mitä on todellisuus. On aika hyväksyä, että terveytemme voidaan antaa monien erilaisten asiantuntijoiden käsiin, jos tilanne sen sallii. Kyse ei ole vastakkainasettelusta tai siitä, että jotain suljetaan pois.

Kysytään mieluummin, mitä voidaan saada lisää. Kyse on lisäarvosta.

Parantamisen paradigma koskee sitä, minkälaiseksi hyvä hoitaminen määritellään tiettynä aikakautena. Siihen liittyy myös parantamisen tutkimus sekä ammatillinen hoitaminen tai kouluttaminen. Tietyt perusoletukset ihmisen sairaudesta ja terveydestä vaikuttavat kaikkeen tekemiseen. Tähän taas liittyy lääketieteellinen valvonta sekä juridiset ja eettiset seikat.

VAIVAT, JOILLE EI LÖYDY LÄÄKETIETEELLISTÄ SELITYSTÄ

Kirjan Inhimillinen vallankumous mukaan hoitokeinoja on usein vaikea löytää, koska sairaus ei saa selitystä. Diagnoosia ei saada, koska terveysvaiva ei ole välttämättä lääketieteellinen. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka terveysteknologia on valtavan kehittynyttä, niin tietyt vaivat edelleen vaivaavat meitä. Lääketieteellisesti ilman selitystä jäävät vaivat ovat melko yleisiä.

Taustalla on usein kiirettä ja stressiä sekä huonoa elämänhallintaa. Elintapasairaudet ja köyhyys voivat olla myös merkittäviä taustatekijöitä. Kirja esittääkin, että monen ei-lääketieteellisen ongelman ratkaisuun soveltuu holistinen hoitomalli; ei biolääketieteen reduktiivinen malli (spesifi hoito spesifiin sairauteen).

TERVEYDENHUOLTOA UUDISTAMASSA

Kirja Inhimillinen vallankumous nostaa kissan pöydälle. Tietyt epäkohdat ovat olemassa, mutta näin ne voisi mahdollisesti korjata, on sen viesti. Lukija miettii matkan varrella, mihin hänet on ehdollistettu ja miksi tätä kaikkea ei ole kerrottu aikaisemmin. Vai onko sittenkään mitään kerrottavaa?

Tässä kirjassa on kyse potilastyöstä sekä siitä, miten terveys määritellään. Miten terveydenhoitokäsitykset vaikuttavat potilastyössä? Miten julkinen sosiaali- ja terveyshuolto toimii? Toimiiko se?

Kirja esittelee reduktiivisen ja holistisen hoitamisen paradigmat. Holistisessa mallissa on potilaslähtöinen ote. Kokemuksellisuus on tärkeää. Siltä ei suljeta silmiä. Kielenkäyttö on narratiivista ja arkista; ei raportoivaa. Holistinen paradigma pitää ihmistä osana ympäristöä. Sairaus ei ole erillään sairaasta.

IHMINEN EI ENÄÄ OLE KONE

On kenties aika myöntää, että ihminen ei toimi, kuten kone. Mukaan yhtälöön otetaan tietoisuus tai henki tai mieli eli ihmisen ei-materiaalinen puoli. Kun myönnämme sen, että on olemassa sekä aineetonta että aineellista, pääsemme ehkä pidemmälle. Tietoisuus tarvitsee subjektin; tietoisen ihmisen.

Millä mekanismilla aineesta syntyy ei-aineetonta? Lukijalle on selvää alusta alkaen, että kirja Inhimillisyyden vallankumous ei pidä mitään itsestäänselvyytenä. Se on erinomainen asia. Mutta kokonaisen hoitokulttuurin olisi muututtava, ja se on haaste jos mikä.

Lääketiede ja sen tutkijat ovat kirjava joukko. Osa tekee töitä ammatillisista syistä, osa taas kutsumussyistä, ja kaikkea siltä väliltä. "Näin on aina tehty” -malleja on minusta syytä haastaa alalla kuin alalla. Tutkijana minua kiinnostaa erityisesti kirjan luku Näyttölääketiede ja kokemusvaikutukset. Kirjan lopusta löytyvät inhimillisyyden vallankumouksen teesit. Niissä ei nykyaikana pitäisi olla mitään vallankumouksellista, mutta niin vain on, ja siksi tämä kirja.

⭐⭐⭐⭐

Lue kirja Inhimillisyyden vallankumous.

Esittelyteksti

Kirja on ainutlaatuinen kannanotto. Murroksen ja epävarmuuden keskellä se havahduttaa. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan inhimillisyyden vallankumousta. Lue, kuinka me kaikki, potilaat, terveysammattilaiset ja tavalliset ihmiset, voimme valita ja vaikuttaa. Terveyden, hoitamisen ja tieteen asiantuntijat, seitsemän rohkeaa ammattilaista, kirjoittavat ihmisen aidosta kohtaamisesta ja sen yhdistämisestä korkeateknologiseen hoitoon. Integraatio on tie yksilöllisiin ja tehokkaisiin terveyspalveluihin. Ihmisten äänelle ja potilaiden kokemuksille on annettava arvoisensa paikka tieteen rinnalla. Kirja on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja kaikille potilaskeskeisestä hoidosta kiinnostuneille.

Katso saatavuus Adlibriksesta.